1 Ιουν 2010

Η μικρή τυποεπίθεση της "Εβδομάδας" του Αγρινίου στο Αιτωλικό.

φωτό 1 φωτό 2


φωτο 3
Στην πρώτη φωτό φαίνεται ένας χάρτης όπου διακρίνεται καθαρά το Αιτωλικό σαν νησί (Pierre Lapie, συλλογή Σπύρου Σακαλή, δημοσ. στο "Νότια Αιτωλία-το οδικό δίκτυο", Σ.Κ. Αλεξανδροπούλου, Αθ. 1993). Στη τρίτη φωτό το απρόσμενα εμπαθές και προκλητικό δημοσίευμα της εφημ. "Εβδομάδα" του Αγρινίου. Και στην δεύτερη φωτό φαίνονται τα καράβια του Αιτωλικού το 1764 όταν στο Βραχώρι κυκλοφορούσαν τα κάρα... ( Δημοσ. Σ.Κ. Αλεξανδροπούλου, ο.π.).
Ένα πρώτο σχόλιο:
Ηθελα να 'ξερα "τι βλέπουν τα αεροπλάνα" - που έτσι κι αλλιώς αποφεύγουν - αεροδρόμιον κλειστόν - τον ξεθωριασμένο και "άκαπνο" πλέον ουρανό της άχαρης τσιμεντένιας "Σωτήριας Πόλης" του Αγρινίου.



Απάντηση του Αποστόλη Μπλίκα σε άρθρο της εφημερίδας «ΕΒΔΟΜΑΔΑ» του Αγρινίου
(ακολουθεί και το δικό μας σχόλιο)

"Όσοι έχουν διαβάσει ελάχιστα για την ιστορία του Αιτωλικού, γνωρίζουν ότι το Αιτωλικό, το οποίο το βρίσκει κανείς σε χάρτες του Μεσαίωνα, με την ονομασία «NATOLICO» ή «NATOLICA”, πήρε την ονομασία «Ανατολικόν» διότι ήταν το ανατολικότερο νησί των Εχινάδων Νήσων (Isole Curzolari) όπου έγινε το 1571 η μεγάλη ναυμαχία, η γνωστή μας ως «Ναυμαχία της Ναυπάκτου».

Μερικοί μας ζητάνε ν’ αποδείξουμε ότι δεν είμαστε …ελέφαντες. Απλά, αν το Αιτωλικό δεν είναι νησί, τότε τι είναι; Επειδή δεν θέλω να σχολιάσω το άρθρο με τίτλο «Το… νησί», που πρόσφατα φιλοξένησε η «ΕΒΔΟΜΑΔΑ», θα επισημάνω μόνο ότι, για να βγάλει κάποιος χιούμορ δεν μπορεί να «παίζει» με ιστορικές λέξεις, ιδιαίτερα όταν δεν έχει γνώση της ιστορίας.
Όταν θα έρθει η ώρα να κλείσουμε την είσοδο – το νησί μας έχει είσοδο για τους καλούς κι έξοδο κινδύνου για τους κακούς – σε όλους τους πολιτικούς που μας έχουν …ξεχασμένους», ίσως τότε καταλάβουν κάποιοι ανιστόρητοι ότι το Αιτωλικό δεν είναι αυτό που πλάθει η στείρα φαντασία τους. Πήγαμε στον Κόμβο Κεφαλόβρυσου για να φωνάξουμε «ΑΙΤΩΛΙΚΟ».

Ξέραμε ότι τα πάντα ήταν προμελετημένα, πρώτα απ’ τους δημάρχους του Νομού μας που ψήφισαν ΟΧΙ, και μετά απ’ τους βουλευτές που μας θυμούνται πάντα προεκλογικά και στα πανηγύρια μας. Ποιός είπε πως «οι Μεσολογγίτες ακούνε Αιτωλικό και γελάνε;».
Με τους Μεσολογγίτες είμαστε αδέρφια, αλλά θέλουμε να κρατήσουμε αυτή τη μοναδική στην Ελλάδα διελκυστίνδα των δυο πόλεων, μέσα απ’ τον πολιτισμό μας και τα κοινά μας έθιμα.

Επειδή ο «φίλος» γράφει στη σχετική στήλη ότι «το Αιτωλικό μόνο από το αεροπλάνο βλέπεται», του συνιστώ να κατέβει απ’ το αεροπλάνο, με ή χωρίς αλεξίπτωτο – έτσι κι αλλιώς στη θάλασσα θα πέσει – και να έρθει να απολαύσουμε μαζί με ψαράδες τη νοστιμιά του νησιού μας και τη φιλοξενία μας.

Ο «Καλλικράτης» δεν μας απαγορεύει να κάνουμε όνειρα, ούτε πράξεις που κάποιοι δεν τις υλοποιούν ούτε στα όνειρά τους. ΜΟΝΟΙ μας θα περπατήσουμε, θα επιβιώσουμε και ίσως κάποια στιγμή γίνουμε αρεστοί σ’ αυτούς που νομίζουν ότι ο αγώνας μας – χωρίς πολιτικά κίνητρα – ήταν δυσφήμιση για το ΝΗΣΙ μας.

Υ.Γ. Όταν θα κόψουμε τα γεφύρια, κάποιοι, πολλοί, θα κατανοήσουν ότι Είμαστε Νησί, νησί με ιστορία πολύ πιο παλιά απ’ τις «μεγάλες» πολιτείες και τις «πρωτεύουσες» του Νομού μας που χάνεται. Ευχαριστώ για την ανοχή σας.
ΑΙΤΩΛΙΚΟ 29 Μαϊου 2010 , Απ. Σ. Μπλίκας»
Το σχόλιό μας:
"Ας αναρωτηθούμε γιατί το Αγρίνιο είναι μια μεγάλη πόλη... γιατί ενσωμάτωσε το Αγγελόκαστρο, την Μακρυνεία και τον Αράκυνθο; Είναι μεγάλη πόλη γιατί απορρόφησε πρώην κοινότητες χωρίς ταυτότητα - κι εκείνοι εκφράζουν την χαρά τους. Περιοχές χωρίς αποκούμπι, αναζητήσαν προστασία και φυσικά τη βρήκαν. Τις μεγάλες πόλεις βέβαια δεν τις μετράμε με τον πληθυσμό μόνο. Τρέχουν πολλοί παράγοντες, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες - το Αγρίνιο πλέον έχει πολλη δουλειά για να καταφέρει να παράξει ποιότητα και δυναμική με όλο αυτό τον extra και ανόμοιο πληθυσμό που έτρεξε να το εναγκαλιστεί και να μεθύσει από τη χαρά του που επιτέλους "γίναμε" κι εμείς "Αγρίνιο". To Αγρίνιο έχει ανθρώπους που σκέφτονται θετικά, εξαιρετικούς ανθρώπους και "αγωνιστές" που προχωρούν και χτίζουν δημιουργώντας μέσα στις δυσκολίες της καταθλιπτικής και απαξιωτικής επαρχίας... Αυτοί αγαπούν το ΑΙΤΩΛΙΚΌ γιατί νοιάζονται για το διαχρονικά πραγματικό και όχι για το "μπούγιο" της δημοσιογραφικής στιγμιαίας αναφοράς χωρίς αντίλογο και θέσεις αναφοράς για το πως και το γιατί.
Αφορμή για το σχόλιο τούτο, στάθηκε ένα δημοσίευμα στην "Εβδομάδα" - εφημερίδα του Αγρινίου, που τουλάχιστον πριν κάνει κριτική για το Αιτωλικό και την θέλησή του να παραμείνει δήμος θα μπορούσε να εκτιμήσει αναλόγως τις δουλικά προσαρτημένες σε αυτό κοινότητες - που με τον "Καποδίστρια" τους "έφεξε" και γίνανε Δήμοι - και την προσφορά τους στην ιστορία και στον πολιτισμό του Νομού μας.
Αλλά αυτό που πραγματικά τους ενοχλεί είναι ο όρος ΝΗΣΙ:
Απόσπασμα από την http://www.wikipedia.org/ (ένα απλό δείγμα αναφορών στο Αιτωλικό όπου αποκαλείται νησί):
"Το όνομα «Ανατολικόν» εδόθη διότι ήταν το ανατολικότερο νησάκι των Εχινάδων ή επειδή ήταν ανατολικά του Αχελώου. Ο Α. Γόρδιος αναφέρει ότι πριν «η πολίχνη παραθαλασσία ούσα, ως έτσιν ιδείν εκ των φαινομένων αυτής ίχνων, ήτις εγχωρίως Έξω Χώρα καλείται, τα νυν επί λυπράς τινός και βραχείας νήσου κείται» από αυτό συμπέραναν ότι η ονομασία αυτή είναι διατήρηση ονόματος άλλης πόλης η οποία είχε την ονομασία λόγω της ανατολικής της θέσης, αντίκρυ δε αυτής υπήρχε άλλη η οποία ελέγετο «Δυτικόν» η οποία εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε. Και βέβαια ο Αναστάσιος Γόρδιος - δάσκαλος στην Σχολή του Αιτωλικού όταν ούτε το Μεσολόγγι ούτε κάν το νεόκοπο Αγρίνιο υπήρχε στον χάρτη αναφώνησε: "To Aνατολικόν όμοιω τη αμφιρρύτω και αναποδράστω της Καλυψούς νήσω".






Και επιμένουν πως νησί δεν είμαστε γιατί έχουμε τα γεφύρια. Ηδη η Λευκάδα που διαθέτει γέφυρα που ακούμπάει στο νομό μας φοβάται μήπως τη αποχαρακτηρίσουν από νησί και σκέφτεται να απομακρύνει την γέφυρά της... Αστεία πράγματα...



Ανασφάλειες και κομπλεξισμοί που σας έχουν φέρει σε ανταγωνισμούς με το Μεσολόγγι δεν θα τις φορτωθούμε εμείς.



Από τη μεριά της μητέρας μου κατάγομαι από τα μέρη σας και οι αναμνήσεις μου από τα παιδικά μου χρόνια στα καπνοχώραφα και στο αρμάθιασμα όσο καλές και νά 'ναι δεν θα με κάνουνε ποτέ να νοιώσω φίλος σας όσο εσείς επιμένετε σαν "αρχοντοχωριάτες" να αυτοαποκαλείστε οι "σωτήρες" του νομού με την πλάτη των αγαπητών κυρίων βουλευτών της περιφέρειάς σας...



Καλή επιτυχία στο νέο Δήμο σας! από το Αιτωλικό, που βρίσκεται στην ίδια θέση από τον 12αι πριν ακόμη οι στάνες, τα μαντριά και οι Ευρυτάνες δημιουργήσουν αυτό που κάποτε λέγονταν Βραχώρι. Και σημειώστε πως το γεγονός ό,τι καταλαμβάνετε γεωγραφικά το κέντρο του Νομού μας δεν είναι τυχαίο: Aγρίνιο δεν είναι όλη η Αιτωλοακαρνανία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...