15 Ιουλ 2010

Όψεις μιας πόλης, τα έγχρωμα σπίτια της...ΙΙΙ

Αυτό το "έγχρωμο" σπίτι βρισκόνταν στα "Πενταρνιώτικα" - σε μια από τις παλιότερες γειτονιές του Αιτωλικού - πάνω στο δρόμο που έφερνε από τον Αη-Δημήτρη στο κανάλι. Λέμε βρισκόνταν, αφού οι χρωματιστοί σοφάδες του έγιναν μπάζα - κατεδαφίστηκε πρόσφατα.
Αποτελούσε ένα ιδιαίτερο δείγμα συνδυασμού επτανησιακής και ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, αυτό που αποκαλούμε λαική αιτωλικιώτικη αρχιτεκτονική. Με περίκλειστη αυλή, ξύλινο μπαλκόνι και κατώγι, με τα υπέροχα χρώματα στο επίχρισμα των τοίχων, ξεχώριζε για την ιδιαιτερότητά του.
Λίγα ακόμη κτίρια με μοναδικά χαρακτηριστικά απομένουν στο Αιτωλικό. Τα πιο πολλά ευτυχώς έχουν αναπαλαιωθεί και γλύτωσαν την καταστροφή, κάποια άλλα όχι. Τα σπίτια μιας πόλης είναι φορτωμένα με τις μνήμες της. Κάθε γωνιά της μας θυμίζει κάτι από τα περασμένα. Δέν είναι βέβαια σωστό να προσδοκούμε ότι το παρελθόν θα μας κατευθύνει πάντα και ότι είναι αλάνθαστο. Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στο παρόν, σε αυτό δηλαδή που από εμάς τους ίδιους θα γίνει σε λίγο μέλλον.
Πόσο δίκιο έχει ο Μπόρχες όταν γράφει: "το παρόν δεν ακινητοποιείται. Ένα καθαρό παρόν είναι αδιανόητο: θα 'ταν ανύπαρκτο. Το παρόν περιλαμβάνει πάντα ένα μέρος του παρελθόντος και ένα μέρος του μέλλοντος".

(φωτ. "ergogallery 98" - 2009)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Κατάρ(α) του Αστακού

Ο σκεπτικισμός και η αμφισβήτηση έχουν διαδεχθεί τον αρχικό ενθουσιασμό για την επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας που παρουσιάστηκε ως «πράσινη»,ενώ την υποστήριξή του για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με το καύσιμο LPG απέσυρε και ο δήμαρχος Αστακού.
Εντός των ημερών αναμένεται και σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του Αστακού,όπου θα προταθεί να αρθεί η έγκριση που είχε δοθεί για τη δημιουργία της μονάδας. Η δημιουργία αυτής της μονάδας είχε παρουσιαστεί ως «πράσινη επένδυση» του Κατάρ στην Ελλάδα, η οποία θα αφορούσε τη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αστακό και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Τελευταία, όμως, άρχισε να γίνεται γνωστό ότι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το ρυπογόνο LPG.
Στο Κατάρ σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας μεγάλες τιμές διοξειδίου του άνθρακα, για το οποίο από το 2013 θα πληρώνουν πρόστιμα.Γι' αυτό και έδειξαν ενδιαφέρον στην πρόταση μεταφοράς του στον Αστακό.
Οι κινήσεις πολιτών της περιοχής όμως θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της μονάδας παραγωγής άλγης στη δέσμευση του διοξειδίου. Την άποψή τους ενισχύουν πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ να μιλά μόνο για τη μονάδα LPG, ενώ αποστάσεις συνεχίζει να κρατά και η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δηλώνει με νόημα ότι η ίδια δεν έχει υπογράψει για το LPG.

http://www.enet.gr/

Ανώνυμος είπε...

Ήταν του προ-πάππου μου!!!

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...