5 Αυγ 2013

Πανηγυρικά έπεσε η Αυλαία για το «Θεάτρου Όψεις», με την Παράσταση "Στάχτη στα Μάτια"

 
 
 
Κάθε φορά και καλύτερη είναι η παρουσία της θεατρικής ομάδας του Αιτωλικού. Το έργο του Λαμπίς  που παρουσίασε γελοιοποιεί όλους αυτούς τους μικροαστούς που θαμπώνονται από τα πλούτη και γίνονται αξιοθρήνητοι, όταν υποδύονται κάτι που δεν είναι, ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια» των άλλων, κι έτσι φανερώνεται η δειλή ψυχή τους.



Την Κυριακή, λοιπόν, η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό» παρουσίασε το έργο «Στάχτη στα μάτια» και χάρισε στο κοινό στιγμές γέλιου καθώς ο θεατής αναγνωρίζει πολλά στοιχεία της δικής του καθημερινότητας. Την σκηνοθεσία της ομάδας τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει η Διονυσία Ολιβώτου. Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Ευγένιος Λαμπίς σχεδόν δυο αιώνες πριν, αντιλαμβάνεται στην Γαλλία της εποχής του, την εκεί κοινωνική υποκρισία. Άνθρωποι μεσοαστοί που θέλουν να περνιόνται για αριστοκράτες, που ανενδοίαστα επιδεικνύουν τις ανύπαρκτες υψηλές γνωριμίες τους, τα ανύπαρκτα πολλά λεφτά τους, που παρακολουθούν θεάματα τα οποία δεν καταλαβαίνουν μόνο και μόνο επειδή κάποιοι άλλοι το κάνουν, που μπλέκονται εν τέλει σ’ έναν φαύλο κύκλο και το ένα ψέμα φέρνει το άλλο, ώσπου στο τέλος δεν μπορούν να το ελέγξουν πια.».

Ο Λαμπίς παίζει με τις ισορροπίες, στήνοντας μια ιστορία με διπλή όψη. Κρατάει κριτική στάση απέναντι στο ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής τάξης και στους επηρμένους μικροαστούς που από σύμπλεγμα κατωτερότητας μπορούν να αγνοήσουν τα ουσιαστικά πράγματα της ζωής, όπως την αληθινή αγάπη και να αναλώνονται σε ματαιόδοξες κι επιφανειακές συμπεριφορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την σκηνογραφία-καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε ο Μιχάλης Κότσαρης, την μουσική επιμελήθηκε ο Γρηγόρης Ευαγγελινός, τεχνικός διευθυντής ήταν ο Πάνος Ακρίδας, τον φωτισμό ανέλαβε ο Δημήτρης Σκούρτας, το υποβολείο η Ζηνοβία Τόλη, τις κομμώσεις η Μαρία Σύρρου, το μακιγιάζ η Αρετή Τζορβαντή, την κατασκευή των ενδυμάτων η Αστέρω Περγαντή και πολλοί άλλοι που εθελοντικά συνεισέφεραν στην οργάνωση και την παραγωγή του έργου, έτσι ώστε να υπάρξει άρτιο αποτέλεσμα.



Τιμήθηκε ο Χρ. Καλαβρούζος

Όπως έχει καθιερωθεί, κάθε χρόνο το «Θεάτρου Όψεις» τιμά έναν ηθοποιό από την περιοχή. Φέτος, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Χρήστος Καλαβρούζος, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση και συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του απέδωσαν, δήλωσε ότι τέτοιου είδους συλλογικές δράσεις αξίζουν την υποστήριξη όλων μας αφού ο τόπος πλήττεται από ξένες και εγχώριες δυνάμεις που θέλουν να σπείρουν τον διχασμό. Έτσι, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας και αντίστασης. Στην συνέχεια, ο Αριστείδης Καβάγιας, εκ μέρους του Πνευματικού Κέντρου, αρωγού της προσπάθειας του συλλόγου, τους συνεχάρη για την επιλογή του Χρήστου Καλαβρούζου ως τιμώμενο πρόσωπο και εξήρε την πορεία του ηθοποιού.

Ο Χρήστος Καλαβρούζος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαβρούζα. Αριστούχος της «Δραματικής Σχολής Θεάτρου», όπου είχε την τύχη να έχει δάσκαλο τον Π. Κατσέλη. Έχει εκλεγεί κατά καιρούς στο Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Συνεργάζεται με διάφορα θεατρικά σχήματα και οργανισμούς, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου. Αρχίζει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, στη συνέχεια θα βρεθεί στην Ελληνική Σκηνή της Άννας Συνοδινού. Συνεργάζεται με διάφορους θιάσους και αποτελεί βασικό στέλεχος για πολλά χρόνια του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου με το Μάνο Κατράκη. Με το Θέατρο Τέχνης και σε σκηνοθεσία Κ. Κουν, συμμετέχει στην Ορέστεια του Αισχύλου ως Αγαμέμνων.

Στον κινηματογράφο πρωταγωνιστεί σε αρκετές ταινίες και το 1994 παίρνει Βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Ο Ορφέας τον Αύγουστο». Επίσης, πρωταγωνιστεί σε διάφορες σειρές της τηλεόρασης. Με τη Θεατρική Κατάθεση ερμηνεύει τον Σωκράτη στην "Αληθινή απολογία του Σωκράτη" του Κ. Βάρναλη και το ρόλο του Μακρυγιάννη από τα Απομνημονεύματά του, σε δική του επιλογή και σύνθεση κειμένων. Το 2001-2002 σκηνοθετεί στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Αγρινίου και συνεργάζεται και πάλι με το Αμφι-Θέατρο (2005), ενώ  το 2008 ως διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης ανεβάζει τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου (Προμηθέας).

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...