2 Αυγ 2013

Καλό Καλοκαίρι από την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ"


 





Καλό Καλοκαίρι από την
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ"




Φέτος, δοκιμάσαμε και δοκιμαστήκαμε σε ένα δύσκολο θεατρικό είδος την "φάρσα". Επιλέξαμε ένα σχεδόν άγνωστο έργο στην Ελλάδα και τολμήσαμε να το παρουσιάσουμε στο κοινό της πόλης μας, εισπράττοντας τα ειλικρινά συγχαρητήριά του και τις ευχές του για την συνέχεια της δημιουργικής θεατρικής μας πορείας. Νοιώθουμε ικανοποίηση, που ακόμα μια επιλογή μας πέτυχε τον σκοπό της. Είχε αρκετά σημεία το έργο του Ευγένιου Λαμπίς - "ο μηχανικός" του γέλιου - που έπρεπε να προσεχθούν ιδιαίτερα. Η θεατρική διδασκαλία του κειμένου από την θεατρολόγο και δασκάλα μας Διονυσία Ολιβώτου, μας οδήγησε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και μέσα στα όρια του ερασιτεχνικού πλαισίου, να υποστηρίξουμε το θέατρο εκείνο που εμείς θέλουμε να κάνουμε. Αυτό ακριβώς που ζήσαμε και τον χειμώνα με τον υπέροχο "Λεπρέντη".

Γράφει ο Πήτερ Μπρουκ "...το θέατρο πλέον, είναι η παραποίηση μιας λέξης, που ήταν κάποτε γεμάτη από νόημα."

Κάναμε μια παράσταση με νόημα. Μια παράσταση όπου όλα άρχισαν να σχηματοποιούνται σιγά-σιγά. Τα πάντα έπαιρναν την "κίνησή" τους, δουλεύονταν οι ηθοποιοί με το ύφος, την κίνηση, τα λόγια. Με συγκεκριμένες συμβουλές, που ήταν βιώματα για όλους από τα θεατρικά μας μαθήματα, χτίστηκε μια παράσταση με πρόβες μόλις τριάντα ημερών, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει σημασία ο χρόνος αλλά η σωστή προετοιμασία και ή υπευθυνότητα.

Μάθαμε ότι ο ηθοποιός δεν επιβάλλεται πάνω στο κείμενο. Το εξυπηρετεί. Κατανοήσαμε ότι η υποβλητική δυναμική της παράστασής μας, θα έπρεπε να βασιστεί στη σωστή κίνηση και χειρονομία.

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια παράσταση όπου το θέμα του έργου να εξαρτηθεί από το γεγονός, ότι το κοινό θα μπορέσει να δει κάτι διαφορετικό, να δει πιο ξεκάθαρα μέσα του, να δουλέψει το μυαλό και η καρδιά του μαζί, να βιώσει μια διαφορετική θεατρική εμπειρία που αναφέρεται στο είδος της κωμωδίας που ψυχαγωγεί, που δεν χαχανίζει, δεν κοροϊδεύει το κοινό. Θελήσαμε με τη "Στάχτη στα Μάτια", να αποτυπώσουμε στη μνήμη του κοινού, μιαν άλλη γεύση, ένα άλλο ίχνος θεατρικής οπτικής και άλλες θεατρικές εικόνες. Κι αυτό γιατί: για να παραμείνει η κεντρική εικόνα του έργου, η σιλουέτα του και η αισθητική του, την επόμενη μέρα. Πιστεύουμε ότι το καταφέραμε, τηρώντας τις σωστές αναλογίες, το νόημα, το πρωτότυπο κείμενο, την ουσία. Ένα θεατρικό έργο δεν είναι "θέαμα για το θέαμα". Στις μέρες μας ειδικά, θα πρέπει να υπάρχει θέση για ένα θέατρο απλό, χωρίς υπερβολές και φλύαρα εφέ κάθε είδους.

Στήσαμε ένα σκηνικό για να υποστηρίξει την πρόζα των ηθοποιών και όχι για να κλέψει τις εντυπώσεις. Το σκηνικό δεν "παίζει", δεν υποδύεται, συμπληρώνει αισθητικά ή συμβολικά τα νοήματα του έργου. Η σκηνογραφική μας προσέγγιση έλυσε τα βασικά σκηνικά προβλήματα και διαμόρφωσε τα δομικά στοιχεία που ήταν απόλυτα απαραίτητα για ένα σκηνικό χώρο, ώστε να μην βραχυκυκλώσει τους ηθοποιούς. Πιστεύουμε στην ηθελημένη λιτότητα που "μιλάει" με την απλότητά της.

Γνωρίζουμε εκείνη την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αιωρείται μετά το τέλος μιας παράστασης. Τι μένει; Από τη μία η ηθική ικανοποίηση και η εκτόνωση των συναισθημάτων χαράς, μέσα από την θετική ανταπόκριση του κοινού που μετείχε στην θεατρική διαδικασία. Η διασκέδαση θα μπορούσε να ξεχαστεί, αλλά και η έντονη συγκίνηση να εξαφανιστεί. Η θεατρική μας παρέα όμως δεν χάνει το νήμα και τον δρόμο της. Ξέρει πως από την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουν πάλι τα θεατρικά μαθήματα, θα επιλεχθεί το νέο έργο και θ' αρχίσουν ξανά οι πρόβες. Συνεχίζουμε με πολλά νέα πρόσωπα που ήρθαν κοντά μας και θέλουν να ζήσουν από την αρχή την προετοιμασία μιας παράστασης τόσο ως ηθοποιοί, ως τεχνικοί και συμπαραστάτες!

Οι παραστάσεις της "Στάχτης στα Μάτια" συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία σε πόλεις εκτός Αιτωλικού. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την αποδοχή και τα καλά σας λόγια. Πολλοί από εσάς μας ζητήσατε μια δεύτερη παράσταση στην πόλη μας. Πραγματικά προσπαθήσαμε να "στριμώξουμε" μια δεύτερη παράσταση, αλλά δυστυχώς δε βρέθηκε κάποια ημερομηνία, ώστε να επιτευχθεί. Ανανεώνουμε το ραντεβού μαζί σας λοιπόν το χειμώνα με ένα νέο θεατρικό έργο, το οποίο είναι ήδη στα σχέδια μας από το περσινό χειμώνα και θα έχει και αυτό κάτι "ξεχωριστό".....

Η θεατρική ομάδα είναι ανοιχτή για όλους και από 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν και πάλι οι εγγραφές. Οποιοσδήποτε θέλει να συμμετέχει στα θεατρικά μαθήματα και στη θεατρική παραγωγή είναι ευπρόσδεκτος!

Η Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού Πολ, & Μορφ. Συλλόγου εύχεται σε όλους Καλό (υπόλοιπο) Καλοκαίρι!!!
επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

 δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό

www.etolikotheater.weebly.com

"Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο.
Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε.
Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας,
το κοινό που μας παρακολουθεί
κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς,
ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας".
Κάρολος Κουν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...