9 Αυγ 2013

1η Διεθνής Τριεννάλε Πινακοθήκης των Χρωμάτων - 25 Χρόνια Mail Art στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Το Αιτωλικό"

 
1η Διεθνής Τριεννάλε Πινακοθήκης των Χρωμάτων
25 Χρόνια Mail Art
The First TRIENNALΕ of International Colors Gallery - 25 years Mail Art


Από Παρασκευή 16 εώς Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
στην αίθουσα Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό"
(πίσω από πρώην Δημαρχείο)

ώρες: 8.00 μ.μ. - 10.00 μ.μ.

Με την 1η Διεθνή Τριενάλε της “Πινακοθήκης των Xρωμάτων -25 χρόνια Μail Art”, η οποία εγκαινιάστηκε φέτος τον Απρίλιο -Μάιο στη Θεσσαλονίκη, ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Το Αιτωλικό», διευρύνει τις πολιτιστικές του δράσεις και στο πεδίο των εικαστικών τεχνών.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην εικαστικό Αφροδίτη Καραμανλή


Καλλιτέχνες του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του Συλλόγου Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος, αλλά και πολλών καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, θα παρουσιάσουν τα μικρών διαστάσεων έργα τους.


 Η Mail art, πρωτοεμφανίσθηκε στον κόσμο της τέχνης το 1965 στην Νέα Υόρκη από τον Ray Johnson (χαρακτηρίστηκε σαν ο πιο διάσημος άγνωστος καλλιτέχνης της Αμερικής), σαν μια πράξη αντίθεσης με τα καλλιτεχνικά κατεστημένα της εποχής του.

Βασίζεται κυρίως στην ανταλλαγή έργων μεταξύ των καλλιτεχνών, και σχεδόν απουσιάζει η σχέση με το χρήμα. Τα έργα φθάνουν μέσω ταχυδρομείου, χωρίς κορνίζες, πράγμα που απαλλάσσει τους καλλιτέχνες από τις διαδικασίες εξαγωγής έργου τέχνης, που απαιτούν χρόνο και χρήμα . Το mail art είναι ένας ανοιχτός δίαυλος παγκόσμιας καλλιτεχνικής επικοινωνίας.

Σήμερα είναι ίσως και το μεγαλύτερο σε έκταση και αριθμό συμμετεχόντων, καλλιτεχνικό κίνημα που δημιουργήθηκε ποτέ στην ιστορία της τέχνης. Ένα δίκτυο ζωντανό πολύμορφο που καθημερινά εξελίσσεται και αυξάνεται. Στις τάξεις των mail artist, ανήκουν καλλιτέχνες σχεδόν από όλο το φάσμα των μορφών τέχνης. Τα έργα είναι, αυθεντικά έργα τέχνης. Ζωγραφική, χαρακτική, εκτυπώσεις, κάρτες, artistamps (μορφή χαρακτικής με εικαστικές σφραγίδες), οπτική ποίηση, εφημερίδες και περιοδικά που αφορούν τον θεσμό, γραμματόσημα σχεδιασμένα από τους ίδιους και εξαιρετικά ζωγραφισμένους φακέλους που συχνά ανταγωνίζονται το ίδιο το έργο.

Γίνονται επίσης σε πολλές πόλεις (που το έχουν αναγάγει σε θεσμό), διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, περφόρμανς, φεστιβάλ, πράγμα που δίνει την δυνατότητα στους καλλιτέχνες να γνωρίζονται και σε φυσικό επίπεδο. Όλα αυτά, ώθησαν ιστορικούς τέχνης, μεγάλες gallery και πολλά διεθνή Πανεπιστήμια Τέχνης και Μουσεία, να γίνουν οι ίδιοι διοργανωτές εκθέσεων Mail Art και να εντάξουν στις συλλογές τους έργα καλλιτεχνών του κινήματος. Δήμοι μεγάλων πόλεων σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες του κινήματος, να οργανώνουν σε ετήσια βάση διεθνείς αφιερωματικές εκθέσεις που κάποιες έχουν εξελιχθεί σε biennale και να δημιουργούν τα δικά τους μουσεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...