22 Αυγ 2013

Τα έργα 253 καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο "συναντήθηκαν" στον Πολ. & Μορφ. Σύλλογο "Το Αιτωλικό".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


253 Καλλιτέχνες.
43 Χώρες από όλο τον κόσμο.
300 Μοναδικά έργα τέχνης Mail Art.

1η Διεθνής Τριεννάλε 25 Χρόνια Mail Art - Αιτωλικό 2013
http://mailartetolikotriennale.blogspot.gr/

 Στην αίθουσα του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό" πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 16 εώς τις 18 Αυγούστου η 1η Διεθνής Τριεννάλε της Πινακοθήκης των Χρωμάτων για τα 25 χρόνια Mail Art.Η επιμελήτρια της Έκθεσης Αφροδίτη Καραμανλή σε συνεργασία κυρίως με το Μιχάλη Κότσαρη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, μεταμόρφωσαν στην κυριολεξία την αίθουσα του Πολιτιστικού  Συλλόγου σε μια "γκαλερί" με έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Σημαντική ήταν και η βοήθεια του καθηγητή και ζωγράφου Αλέκου Κατσούνη από το Μεσολόγγι, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Στη 1η Διεθνή Τριεννάλε παραβρέθηκαν οι εικαστικοί Ευγενία Κορωναίου και Ελένη Ψαρώνη από την Αθήνα, η ζωγράφος Αναστασία Καπινιάρη από την Πάτρα, ο καθηγητής και ζωγράφος Αλέκος Κατσούνης, η αγιογράφος Καλλιρόη Ροδίτη, ο αρχιτέκτονας και περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Πετρόπουλος, μέλη του Συλλόγου Αιτωλικιωτών της Αθήνας, με την πρόεδρό τους Μάγδα Βελτσίστα, ο εκδότης της εφημ. "Τα Γεφύρια", Αποστόλης Μπλίκας, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλικού, Γεωργία Λεονάρδου, καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί και φιλότεχνο κοινό από την πόλη μας αλλά και από το Αγρίνιο, την Αθήνα, το Μεσολόγγι και την Πάτρα. Το σημαντικότερο στο τριήμερο της έκθεσης ήταν η παρουσία, νέων παιδιών που ήρθαν σε επαφή με μια ιδιαίτερης φιλοσοφίας εικαστική έκθεση, διευρύνοντας έτσι την αισθητική τους παιδεία.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Αφροδίτη Καραμανλή για την τιμή που μας έκανε να διαλέξει τη δική μας πόλη, το Αιτωλικό, για να πραγματοποιήσει την 1η Διεθνή Τριεννάλε της Πινακοθήκης των Χρωμάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι με την Αφροδίτη και την Πινακοθήκη των Χρωμάτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος είχε ξανασυνεργαστεί πέρυσι με το παιδικό εικαστικό τμήμα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Χρώματος, όπου τα παιδιά του τμήματός μας είχαν ζωγραφίσει στην καλοκαιρινή εκδήλωσή τους και τα έργα τους στάλθηκαν στην Πινακοθήκη των Χρωμάτων, στη Θεσσαλονίκη.

Ευχαριστούμε επίσης, όλους όσους παραβρέθηκαν στην Τριεννάλε, μας τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που έμειναν ενθουσιασμένοι από αυτό το εικαστικό γεγονός. 

Aντιγράφουμε μεταξύ άλλων απο την εφημερίδα "Αιχμή", σε άρθρο της Ειρήνης Καρανικόλα:
 
"...Το κοινό αγκάλιασε την διοργάνωση και εντυπωσιάστηκε από τα έργα των καλλιτεχνών, τα οποία είναι υπέρ της ζωής και της δημιουργίας αποτυπωμένα από διάφορα ρεύματα τέχνης. Ο επισκέπτης είχε την δυνατότητα να δει ζωγραφική, χαρακτική, κολάζ, διάφορες κατασκευές σε μικρές διαστάσεις και να ξεναγηθεί από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και την υπεύθυνη εικαστικό. Χαρακτηριστικό ήταν  το ιδιαίτερο στήσιμο της έκθεσης, το οποίο επιμελήθηκε η Αφροδίτη Καραμανλή και ήταν σχεδιασμένο σε στυλ Mondrian.
Το Αιτωλικό επιλέχθηκε για την γιορτή των 25 ετών Mail Art στον κόσμο με αφορμή το ότι ο Αιτωλικιώτης Μιχάλης Κότσαρης είναι διεθνής mail artist, με πολλά χρόνια ενεργούς συμμετοχής σε αυτό το κίνημα καταφέρνοντας να κάνει γνωστό το Αιτωλικό σε παγκόσμια κλίμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο συντοπίτης μας Αλέξανδρος Κατσούνης  που ζει μόνιμα στην Θες/νίκη, συμμετείχε στην Έκθεση με τα δικά του ιδιαίτερα έργα.
43 χώρες, 253 καλλιτέχνες και 300 έργα ήταν ο ανέλπιστος απολογισμός αυτής της ξεχωριστής έκθεσης. Πολλοί από τους καλλιτέχνες ήταν παρόντες στην έκθεση και έτσι, δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς επισκέπτες να συνομιλήσουν μαζί τους. Ανταλλαγή ιδεών, απόψεων, κρίσεων και όλα με βάση την τέχνη μεταξύ καλλιτεχνών και μη, έλαβε χώρα στην φιλόξενη αίθουσα του Συλλόγου.
Τέτοιου είδους καλλιτεχνικές δράσεις είναι αναγκαίες σε μια εποχή πνευματικής, ηθικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, όπου η Τέχνη φιμώνεται γιατί αποκαλύπτει την αλήθεια, διαμορφώνει την αισθητική και ανοίγει τους ορίζοντες του ατόμου. Ας ελπίσουμε ότι όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα η Τέχνη θα λάβει ενεργό και πρωτοπόρα δράση, ειδικά τώρα που το χρειάζεται η κοινωνία."

"Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν."
Edgar Degas, 1834-1917, Γάλλος ζωγράφος & γλύπτης

Colors Gallery - Πινακοθήκη των Χρωμάτων
http://thessalonikicolorsgallery.blogspot.gr/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...