5 Νοε 2009

Ράνια Σταθοπούλου, "χαρακτικές" Νύξεις...







Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009 στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ΝΥΞΕΙΣ, της χαράκτριας Ράνιας Σταθοπούλου, μέλους της Ενωσης Ελληνων Χαρακτών, στην αίθουσα "Τεχνοχώρος", στην Αθήνα (Λεμπέση κ Μακρυγιάννη, δίπλα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης).
Εμπνευσμένη από την Γιαπωνέζικη ποίηση χαϊκού, η Σταθοπούλου εκφράζει την λακωνικότητά τους, χωρίς περιγραφικές λεπτομέρειες, άμεσα και ταυτόχρονα υπαινικτικά, αναπτύσσοντας μια μορφή διαλόγου ανάμεσα στα έργα της και τα ποιήματα. Οι τίτλοι των έργων είναι ταυτόχρονα και οι τίτλοι των ποιημάτων.
Η τεχνική του carborundum και της ξηρής χάραξης που έχει επιλέξει, προσφέρεται για μια άμεση και χειρονομιακή δουλειά. Το σχέδιο γίνεται πάνω σε χοντρή ζελατίνα με παχύρευστη κόλα και τριμμένο σμυρίγλι και δουλεύεται γρήγορα, όσο η κόλα είναι ακόμα ρευστή. Εργαλεία έρχονται να χαράξουν, να ξύσουν ή να χτυπήσουν την επιφάνεια, πλουτίζοντας την με υφές. Αφού στεγνώσει, η μήτρα μελανώνεται και τυπώνεται. Το έργο που προκύπτει δίνει την αίσθηση ότι η αρχική ιδέα περιγράφει αχνά, με νύξεις και υπαινιγμούς το νόημα που ο θεατής αφήνεται να διαρρήξει.
Η Σταθοπούλου, σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από το 2002 ζει στα Ιωάννινα και διδάσκει Χαρακτική στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έργα της έχει παρουσιάσει σε εκθέσεις χαρακτικής που έχουν πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει λάβει μέρος στην 1η Τριενάλε Μεσογειακής Χαρακτικής στη Ρόδο και στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή: 18:00-21:00
Σάββατο: 12:00-15:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

11/11/2009 - 5/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...