15 Οκτ 2009

CAVE CANEM...

Tην επιγραφή "cave canem" (δηλ."o σκύλος δαγκώνει"), την αναρτούσαν οι Ρωμαίοι στις εισόδους των σπιτιών τους. Το νόημα της, συμβολικό και διαχρονικό επιβιώνει και σήμερα.
Ο λόγος στον ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά:
"...Επίσημα "κλειστά" εγκαίνια με διακόσιους πενήντα προσκεκλημένους, οι οποίοι άκουσαν τον πρωθυπουργό σε ομιλία του, παρεκάθησαν σε γεύμα και μίλησαν περί ανέμων και υδάτων...Μετά τους πολιτικούς, με τα όψιμα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, ένα πλήθος μεγαλοεπιχειρηματιών - προφανώς για πιθανές επενδύσεις σε έργα Βερμέερ και Γκόγια - μαζί με τις γυναίκες τους, που συχνά θαυμάζουμε στις κοσμικές στήλες χωρίς ιδιαίτερο λόγο, και γενικά άτομα που θα πρέπει να ρώτησαν πολλές φορές στο δρόμο κατά που πέφτει η Πινακοθήκη, μπας και την μπερδέψουν με τις ταβέρνες της παραλίας.
Οι δε καλλιτέχνες ελαχιστότατοι, με απόντες τους καθηγητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με απόντες τους εκπροσώπους των ελληνικών γκαλερί, με απόντες τους εκπροσώπους των Ελλήνων κριτικών και φαντάζομαι, και του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Οι σπουδαστές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έμειναν απ' έξω την ημέρα των δεύτερων εγκαινίων, ενώ η είσοδος ήταν ανοιχτή για τους μαθητές του Αμερικάνικου Κολλεγίου.
Βέβαια, κάτι παρόμοιο είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια, όταν στα εγκαίνια της ίδιας Πινακοθήκης είχαν προσκληθεί οι πάντες, εκτός από τους καθηγητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ήταν μια τραγική γκάφα, η οποία δε δίδαξε τίποτε σε κανέναν.
Το επικίνδυνο σε όλα αυτά είναι ότι εκφράζουν μια φιλοσοφία και άποψη που κατά βάθος χρησιμοποιεί την κουλτούρα και τον πολιτισμό για διάφορους λόγους, και μάλιστα συχνά από ανθρώπους οι οποίοι κόπτονται για την τέχνη με διάφορες βερμπαλιστικές φανφάρες."

Δημήτρης Μυταράς, Ο Σκύλος Δαγκώνει, εκδ. Κέδρος, 1997.
Στη φωτό, σχέδιο του Δημ. Θ. Αρβανίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...