15 Οκτ 2009

Ο πρωτεργάτης της ανάδειξης του Άη-Νικόλα του Κρεμαστού

Μέ ένα συγκινητικό άρθρο του, στο τελευταίο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού των Αιτωλοακαρνάνων λογοτεχνών "Παρουσία", ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιος Παλιούρας, περιγράφει την σημαντική πορεία ενός σημαντικού Βυζαντινολόγου, του Σωτήρη Κίσσα (1948-1994), ο οποίος καταγόνταν από τη Νερομάνα Αιτ/νίας.
Αναφέρει ο Αθ. Παλιούρας: " Σε μια μας επίσκεψη στο ονομαστό βυζαντινό σπήλαιο του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού, στα δυτικά του Αρακύνθου, ο Κίσσας διάβασε την επιγραφή ενώ τον φωτογράφιζα. Από χρέος προς τον αλησμόνητο συνάδελφο, συνεργάτη και στενό φίλο δημοσίευσα αυτή τη φωτογραφία στην τελευταία έκδοση της "Βυζαντινής Αιτωλοακαρνανίας" (Αγρίνιο 2004, σελ. 447).
Από την ενασχόλησή του με τον Άγιο Νικόλαο τον Κρεμαστό γεννήθηκε ένα σπουδαίο άρθρο του με τίτλο "Σχόλια σε ένα σιγγίλιο του Ιωάννου Αποκαύκου, Μητροπολίτη Ναυπάκτου"...
Περιοδικό "Παρουσία", τεύχος 48, Απρ.-Ιούνιος 2009, " σ.σ. 57-59.
Ας ελπίσουμε ο καθηγητής Αθ. Παλιούρας να αναλάβει πλέον την πλήρη αποκατάσταση και διάσωση του σημαντικού αυτού μνημείου της περιοχής μας, όπως επιτυχημένα έπραξε με το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στη Βαράσοβα και την Αγία Τριάδα κοντά στο Αγρίνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...