29 Μαΐ 2009

1st ATHENS PRINT FEST: 11 Εκθέσεις

Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας
Λούτσιο Φοντάνα




Πικάσο



Γρ. Κότσαρης

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύεται στην εφημ. ΕΘΝΟΣ (28/5/09)



Εντεκα εκθέσεις, ανοικτά στο κοινό εργαστήρια καλλιτεχνών και διαλέξεις συνθέτουν το 1ο Φεστιβάλ Χαρακτικής στην Αθήνα, το οποίο διοργανώνουν, από 3 έως 28 Ιουνίου, η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, σε μια προσπάθεια να βγει η χαρακτική από τη θέση του φτωχού συγγενή των εικαστικών. Αλλωστε, με την επίπονη χαρακτική ασχολήθηκαν και τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης.

Σε μία από τις εκθέσεις, μάλιστα, θα δούμε ένα χαρακτικό του Πικάσο (μεσαία φωτό) κι ένα άλλο του Σαγκάλ, δωρισμένα από τους ίδιους στο ζεύγος Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με το οποίο συνεργάζονται πολλοί φορείς, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η συλλογή με 27 χαρακτικά των Κατακουζηνών, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, της οποίας ιδρυτικό μέλος υπήρξε ο διακεκριμένος νευρολόγος και ψυχίατρος Αγγελος Κατακουζηνός. Η παρουσίαση της συλλογής, που περιλαμβάνει ακόμη χαρακτικά των Γκίκα, Τσαρούχη, Βασιλείου κ.ά., φίλων του ζεύγους, αποτελεί ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία των Κατακουζηνών και το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό «σαλόνι» τους, στο διαμέρισμα της οδού Αμαλίας 4 (σήμερα ομώνυμο Ιδρυμα).

Τo Φεστιβάλ θα εγκαινιαστεί επισήμως στις 10 Ιουνίου, 8 μ.μ., στο «Μελίνα Μερκούρη», όπου θα παρουσιαστεί και η έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών, «Δύσκολες Νύχτες», με 100 έργα 33 σύγχρονων χαρακτών. Η πορεία της ελληνικής χαρακτικής όμως από το 1860 έως σήμερα θα αναπτυχθεί σε άλλη έκθεση, «Εντυπώσεις επί χάρτου», στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, όπου ο καθηγητής Εμμανουήλ Μαυρομάτης έχει συγκεντρώσει 300 έργα 126 καλλιτεχνών, σε δύο ενότητες: Πρωτοπόροι και Δάσκαλοι (Γαλάνης, Θεοδωρόπουλος, Κογεβίνας, Κεφαλληνός, Κατράκη, Μαγγιώρου, Τάσσος, Γραμματόπουλος κ.ά.) και Σύγχρονοι και νέοι Ελληνες Χαράκτες.

Ενδιαφέρουσα συμμετοχή έχουν τα ξένα Ινστιτούτα, όπως το Ιταλικό, με «Το διττό όνειρο της τέχνης», ένα πανόραμα της ιταλικής χαρακτικής από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα, με 34 έργα καλλιτεχνών, ανάμεσά τους των Λούτσιο Φοντάνα και Μπούρι, που αποτυπώνουν τη διαδρομή της «άμορφης» ιταλικής χαρακτικής.

Το Φεστιβάλ Χαρακτικής πρωτοτυπεί με το άνοιγμα των εργαστηρίων επτά καλλιτεχνών, ώστε το κοινό να γνωρίσει από κοντά τη γοητεία της τέχνης των πολλαπλών. Επίσης, σειρά ομιλιών, με τίτλο «Καλλιτέχνης-έργο-θεατής, Αμφίδρομες σχέσεις», θα γίνουν στο Ιδρυμα Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, 5ος όρ.), 17-24 Ιουνίου.

ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ

«Δύσκολες νύχτες» - Ενωση Ελλήνων Χαρακτών, «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης).
«Ρocket Ρrint» - «Τεχνοχώρος» (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη).
«Τα χαρακτικά της συλλογής του Ιδρύματος Κατακουζηνού», Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22).
Επίσης, εκπαιδευτική έκθεση «Τι είναι Χαρακτικό;», από Alpha Bank.
«Μύχια Φύση», ατομική της Ισπανίδας Ινές Πικέρας Γκαρθία, από το Ινστιτούτο Θερβάντες, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
Εκθεση γαλλικής ομάδας «Ρas Grave», Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31).
«Το διττό όνειρο της τέχνης», Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47.
«Χαρακτική στο Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10), έργα σπουδαστών χαρακτικής ΑΣΚΤ και του καθηγητή χαρακτικής Μιχάλη Αρφαρά.
«Η πορεία της ελληνικής χαρακτικής από το 1860 έως σήμερα», Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (παλιό Ταχυδρομείο - Φίλωνος 29).
Παναγιώτης Τέτσης, ΜΙΕΤ (Θουκυδίδου 13, Πλάκα).
«Ξυλογραφία - από τη Σπουδή στο Εργο», Α Εργαστήριο Χαρακτικής ΑΣΚΤ (καθηγήτρια Μαίρη Σχοινά), Ιανός (Σταδίου 24).
Πληροφορίες: www.haraktes.org/gr/ekdiloseis.asp

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
dirouboula@pegasus.gr

1 σχόλιο:

Imperial Andalusian Horses είπε...

Ενα μεγάλο μπράβο στους Αιτωλικιώτες χαράκτες...!!!

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...