2 Ιουλ 2008

Λίμνοθαλασσο - γεωγραφία...


Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας "Τα Νέα του Αιτωλικού"(Μάιος 2008), δημοσιεύεται ένα δελτίο τύπου της Νομαρχίας Αιτ/νιας, προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σχετικά με το πρόβλημα των γεφυριών και το ζήτημα της αποκαταστασής τους. Εκεί λοιπόν έκπληκτοι, διαβάζουμε τα εξής: "Αποτίμηση στατικής επάρκειας ανατολικών και δυτικών γεφυριών νησίδας Αιτωλικού και πρόταση έργων, για την ασφαλή εξυπηρέτηση σύγχρονων διαμετακομιστικών αναγκών με εξασφάλιση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας των υδάτων της κεντρικής λιμνοθάλασσας, προς λιμνοθάλασσα Σταμνάς".(Η υπογράμμιση δική μου).
Το επίσημο αυτό έγγραφο, βαφτίζει τη δική μας λιμνοθάλασσα - το "κανάλι"- σε λιμνοθάλασσα Σταμνάς! Ηδη ο Φορέας Διαχείρησης Λιμνοθ. Αιτωλικού - Μεσολογγίου, αν και εδρεύει στο Αιτωλικό, απαξιεί να αναφέρει τη λέξη "Αιτωλικού" ως γεωγραφικό προσδιορισμό της λιμνοθάλασσας, που έτσι γίνεται μιαν απέραντη λίμνη του Μεσολογγίου και προσφάτως - με το παραπάνω έγγραφο - αποκτά και η Σταμνά το "μερίδιό" της.(Σε μας στο τέλος θα μείνει ο Αράκυνθος: "Αράκυνθος Αιτωλικού"). Κάποτε, στην άκρη του καναλιού, κάτω απ' την Αγιαγάθη, το μέρος λέγονταν Αλμυρός. Αυτό, σε ανύποπτο χρόνο έγινε "Μπάνια Σταμνάς". Κανείς δεν αντέδρασε, οι πινακίδες άλλαξαν κι όλα ωραία και καλά.
Λοιπόν, για να μη τα ξαναλέμε: το Αιτωλικό περιβάλλεται από τη λιμνοθαλασσά του, που χωρίζεται στη Νότια, με την ονομασία Νήδοβα (ή Νίδοβα, κατ' άλλους) και στη Βόρεια, με την ονομασία Κανάλι. Το Αιτωλικό υφίσταται από τον 12ο αι., και μαζί με αυτό και η λίμνη του. Και επειδή νοιώθω σα να υπερασπίζομαι κάτι αυτονόητο όπως π.χ. η Μακεδονία είναι ελληνική, ο έχων ώτα ακουέτω... κάπως έτσι ξεκίνησε κι αυτό το θέμα, με "αστειότητες".

2 σχόλια:

Chris είπε...

Δεν είναι τυχαίο που "κατά λάθος" δίνονται άλλες ονομασίες...ίσως το κάνουν ενόψει της επικείμενης αλλαγής του διοικητικού χάρτη της χώρας, για να δουν πως θα αντιδράσει ο κόσμος του Αιτωλικού...

abrakatabra είπε...

Aι ντε !!!
Προφανώς θα είναι της παλαιάς μεθόδου συγγραφής και μ αποτίμησης γεωγραφικών εδαφών , του οτι , "δικό μου είναι μέχρι εκεί που βλέπει το μα΄τι μου".
Αιτωλικό Σταμνάς λοιπόν για να προλάβουμε τα γεγονότα.
Βάρεσε η ζέστη τους ήδη βαρεμένους και απόκαμαν !

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...