Ο Βασίλης Πασάικας δημιουργεί στην επαρχία, στο Καινούργιο Τριχωνίδος όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε από γονείς αγρότες. Είμαι τυχερός που τον γνωρίζω σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη... Ο Βασίλης είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες στην Ελλάδα. Μαθητής του μεγάλου Χρήστου Καπράλου, -που κατάγονταν από το γειτονικό Παναιτώλιο - και απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ., συνεχίζει την παράδοση. Δημιουργεί τα ιδιαίτερα εκφραστικά γλυπτά του, που: "νομίζεις ότι τα σώματα κάτω από τις λεπτές πτυχώσεις των ενδυμάτων δονίζονται σαν ζωντανά... Όμως ο σκοπός του είναι μέσα από την πραγματικότητα να εξάγει τον χαρακτήρα των ανθρώπων αυτών. Και για αυτό, τότε μόνο μοιάζουν με ζωντανούς...και τέλος αν κοιτάξουμε τα γλυπτά από κοντά βλέπουμε ότι είναι πλασμένα με αδρότητα, έτσι φτάνει να αποδώσει το ιδεατό", όπως γράφει για το έργο του ο Αλέκος Φασιανός. Ας παραθέσουμε και τα λόγια του Χάρη Καμπουρίδη: "Ο Παπασάικας είναι σεμνός καλλιτέχνης, δεν μιλάει πολύ για τη δουλειά του. Ωστόσο σ' ένα κατάλογο έγραψε και μερικά αποκαλυπτικά λόγια. Σημειώνει ότι τον συγκινούν οι άνθρωποι που ποζάρουν για να φωτογραφηθούν, η μελαγχολία που αποπνέουν ιδίως όταν παίρνουν πόζα για οικογενειακές φωτογραφίες. Αυτό είναι πράγματι το συναίσθημα που εκπέμπουν τα γλυπτά του, το ρεαλισμό της φυσικής μορφής των αναπαριστάμενων καταρχήν, αλλά και τη ψυχική τους καρτερία, την προσδοκία ότι ένα βλέμμα από το μέλλον θα καταλάβει τον κόσμο τους, το ψυχικό καθρεφτισμά τους προς το μέλλον, το μετασύστημα, τον Θεό. Τα πορτραίτα αυτού του γλύπτη έχουν πίστη, στη ζωή όπως τη βιώνουμε πραγματικά, αλλά και στα μετέπειτα."
Το έργο του Β. Παπασάικα, έχει παρουσιασθεί σε επτά ατομικές και και σε δέκα ομαδικές εκθέσεις. Είναι ο δημιουργός του ανδριάντα του Παύλου Μπακογιάννη στο Καρπενήσι, του Κατσαντώνη - επίσης στο Καρπενήσι, του τάφου του Μάνου Χατζιδάκη στην Παιανία, του τάφου του Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά, του ανδριάντα του Χ. Τρικούπη στο Μεσολόγγι και στη Βουλή, την προτομή του Ραζηκότσικα στο Μεσολόγγι (αύλειος χώρος "Διεξόδου") και αρκετών γλυπτών που βρίσκονται σε πολλούς δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Στην πρώτη φωτό, ο Β. Πασάικας - δεύτερος από αριστερά δίπλα στο Χρήστο Καπράλο, στις επόμενες, δύο δημιουργίες του και στην τελευταία ένα φωτοστιγμιότυπο από το εργαστήρι του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου