16 Απρ 2015

"Το Όνειρο του Σκιάχτρου" από την Θεατρική Ομάδα Γενικού Ενιαίου Λυκείου Αιτωλικού.Η Θεατρική Ομάδα Γενικού Ενιαίου Λυκείου Αιτωλικού
παρουσιάζει
τη θεατρική παράσταση


"Το Όνειρο του Σκιάχτρου"
του Ευγένιου Τριβιζά

την Παρασκευή 17 Απριλίου 2015
ώρα 8.30 μ.μ.
στο Πνευματικό Κέντρο "Ευανθία Καρβέλη"

Είσοδος Ελεύθερη

Διανομή:
Αφηγητής-Εφηβος Ιωάννου Γεώργιος-Μάνθος
Αφηγητής-Τραγουδιστής: Μπαρούχου Αναστασία
Σκιάχτρο: Θοδωρής Κερανούδης
Κυρ-Δίκανος: Ανδρίτσος Γιάννης
Τιτιβούε: Αρχοντούλη Ζωή-Ερασμία
Τσιλιβίθρα: Κουτρούμπα Μαριλένα
Τερτίπης: Χατζίου Ανδριάννα
Πουλιά: Σουλιώτη Αργυρώ, Σαλλίου Αρμπάνα, Κοντογιάννη Κωνσταντίνα, Μουρκογιάννη Θεοδώρα, Τσιρογιάννη Ελένη, Αγγελή Γιούλη
Μπαρμπα-Μπαρούτης: Μπαρούχου Ανδριάνα
Κυρ-Σφεντόνας: Πολίτης Νίκος
Αρχιδικαστής: Παρασκευάς Πάνος
Κατήγορος: Γκιάφη Μαρία
Ενορκοι: Κερανούδη Έλενα,Ποριτσάνου Αγγελική, Σκύρλα Μαριάνθη,Σκύρλα Αγάθη,Μουζάκου Ζωή,Μαυρομάτη Κωνσταντίνα
Δεσμοφύλακας(Μαχμουρλής): Μπλίκα Θεοδώρα

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μαρία Τσιρογιάννη
Σκηνογραφία: Μιχάλης Κότσαρης
Οργάνωση Παραγωγής: οι καθηγητές/τριες Μαρία Τσιρογιάννη, Σμπονια Μαρία, Χριστοδούλου Σπυριδούλα, Σαπουντζάκης Πέτρος
Τεχνική Υποστήριξη: Σφυρής Νίκος
Βοηθοί-Φροντιστήριο: Καρέτσος Χρήστος,Τσιρογιάννη Θεοφανία, Ξύστρα Κατερίνα, Σμπόνια Ιωάννα
Μακιγιάζ: Κατσούλη Αργυρώ

Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό" και της Θεατρικής του Ομάδας

Η υπόθεση του έργου:
Ο κυρ-Δίκανος ο γαιοκτήμονας κατασκευάζει ένα σκιάχτρο και του δίνει εντατικά μαθήματα αγριάδας. Το σκιάχτρο όμως αισθάνεται μοναξιά και πιάνει φιλίες με τα πουλιά της περιοχής. Τους δίνει πληροφορίες για το πού στήνει ξώβεργες το αφεντικό του και τα αφήνει να τσιμπολογάνε ανενόχλητα τα λαχανικά του κήπου. Εκείνα με τη σειρά τους, το ονομάζουν Αχυρούλη, και του υπόσχονται ότι θα το μάθουν να πετάει. Όταν κάποια στιγμή ο κυρ-Δίκανος υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά, μεταμφιέζεται σε σκιάχτρο και ξεσκεπάζει την αλήθεια. Ακολουθεί η σύλληψη, η δίκη και η καταδίκη του σκιάχτρου. Ο αρχιδικαστής αποφασίζει ότι ο Αχυρούλης πρέπει να μείνει στη φυλακή ώσπου να φτιάξει χίλια εκατό κλουβιά. Τα φτιάχνει, αλλά όταν καταλαβαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν για φυλακές των φίλων του τα καταστρέφει. Έξω φρενών ο αρχιδικαστής τον καταδικάζει σε κάψιμο. Το τελευταίο βράδυ στο κελί της φυλακής ο Αχυρούλης βλέπει ένα όνειρο. Ο Τιτιβούε, ο παλιός του φίλος, τού εξηγεί για ποιο λόγο θα πραγματοποιηθεί τώρα το όνειρό του και θα μπορέσει επιτέλους να πετάξει… Στην τελευταία σκηνή, στην αυλή της φυλακής, μια μεγάλη έκπληξη περιμένει τον δεσμοφύλακα, αλλά και τους θεατές.

Για το ανέβασμα του έργου από το Νέο Θέατρο ο Ευγένιος Τριβιζάς σημειώνει:
«Το «Όνειρο του Σκιάχτρου» είναι από τα πιο πολυπαιγμένα θεατρικά μου έργα. Κάθε φορά όμως που το βλέπω, εκπλήσσομαι. Αισθάνομαι σαν να παρακολουθώ ένα διαφορετικό έργο. Και αυτό επειδή ο κάθε σκηνοθέτης και ο κάθε θίασος δίνει τη δική του πνοή στο έργο. Άλλες παραγωγές τονίζουν το πολιτικό (το σκιάχτρο-επαναστάτης), άλλοι το ερωτικό (σχέση Αχυρούλη- Τιτιβούε) και άλλοι το μεταφυσικό στοιχείο (όπως το συγκινητικό φινάλε από τον ΘΟΚ στην Κύπρο). Άλλες παραγωγές τονίζουν τα κωμικά, άλλες τα λυρικά, άλλες τα τραγικά στοιχεία. Ο κάθε σκηνοθέτης, σκηνογράφος και καλλιτέχνης που το ζωντανεύει ανακαλύπτει κάτι δικό του. Και αυτό είναι ίσως το μυστικό της μακροβιότητας του έργου εδώ και κοντά τριάντα χρόνια. Η δυνατότητα πολλαπλών αναγνώσεων. Εύχομαι το Νέο Θέατρο να του δώσει μια νέα πνοή, οι συντελεστές να καταργήσουν τον νόμο της βαρύτητας ώστε το σκιάχτρο να απογειωθεί πανηγυρικά και εσείς μαζί του.»


Ο Τριβιζάς μ' αυτό το θεσπέσιο κείμενο ξορκίζει την κοινωνία και τις δομές που ως επιστήμονας και πολίτης αναλύει, ερμηνεύει, κωδικοποιεί, γνωματεύει και υπηρετεί. Ύστερα το έργο αυτό είναι ένας τολμηρός εκπαιδευτικός επαναστατικός κατασταστικός χάρτης. Μια ολομέτωπη επίθεση σ' όλα τα «σκιάχτρα» που στήνει η κατεστημένη εκπαιδευτική και όχι μόνο εξουσία στη ζωή μας και κυρίως στη ζωή των παιδιών μας. Συνάμα είναι ένα αριστούργημα διαλεκτικής σκέψης αφού ο Τριβιζάς με αφοπλιστική πειθώ μας αποκαλύπτει ότι μέσα στο κάθε φόβητρο, στο κάθε σκιάχτρο, σε κάθε κοινωνικό μπαμπούλα υπάρχει ο πόθος για απογείωση, αρκεί να βυθιστείς ως τα μύχια και να ανασύρεις το φάντασμα της ελευθερίας που κοιμάται μέσα σε κάθε τρομοκράτη και σε κάθε τρομοκρατημένο.

"Το έργο είναι 'ένα μοντέρνο παραμύθι με θέμα το ξεπέρασμα του εαυτού μας, την αδιάκοπη μάχη των δυνάμεων της αγάπης και της θυσίας εναντίον όλων εκείνων που δεν μας αφήνουν ν' απογειωθούμε. Ποιος θα νικήσει στο τέλος;!"
Γιάννης Καλαντζόπουλος, 1988-1989 Κ.Θ.Β.Ε./ Παιδική σκηνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...