6 Αυγ 2012

"Θεάτρου Όψεις" - Ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής στο Αιτωλικό! Με την "Μήδεια" του Μποστ κλείνει η θεατρική γιορτή!



Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος "Το Αιτωλικό"
σας προσκαλεί στην τελετή Λήξης του "Θεάτρου Όψεις", της 1ης Θεατρικής Συνάντησης Ερασιτεχνικών Ομάδων.



Θα παραβρεθεί και θα τιμηθεί ο Αιτωλικιώτης ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής.
Θα ακολουθήσει η παράσταση του έργου


"Μήδεια" του Μποστ
από την Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιτωλικού.


Σήμερα 6 Αυγούστου 2012

ώρα 9.00μμ στο ανοιχτό θέατρο Αιτωλικού

Για το έργο

Μέσα σε ένα θολό, αλλά ταυτόχρονα καθαρό σαν γυαλί θεατρικό περιβάλλον, συμπλέουν πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, ανάκατα ειρημένοι ήρωες των αρχαιοελληνικών τραγωδιών και επίκαιρες φιγούρες της ελληνικής ιστορίας. Στοιχεία που ισχύουν αλλά συγχρόνως αυτοακυρώνονται με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους. Ο Μποστ περιγράφει με τη δική του ματιά τη διαχρονική περιπέτεια του θαλασσοδαρμένου ελληνικού έθνους, ξεδιπλώντας τις σελίδες της ιστορίας, εμπλέκοντας θεσμούς και πρόσωπα με σημαντικές μεταξύ τους ομοιότητες, μεταφέροντας με μια αφανή μηχανή του χρόνου από το παρελθόν στο παρόν και πάλι πίσω αποδεικνύοντας περίτρανα πως σ αυτή τη χώρα η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται
Χρησιμοποιώντας σαν καμβά την Ευριπιδική Μήδεια και με υλικό το αστείρευτο ταλέντο του στη γλωσσοπλασία στήνει ένα δεκαπεντασύλλαβο έμμετρο θεατρικό κείμενο χρησιμοποιώντας μια γλώσσα τάχα καθαρευουσιάνικη με την οποία σαρκάζει τον γλωσσικό συντηρητισμό κυρίως όμως στους αγράμματους μιμητές του. Διακωμωδεί, σατυρίζει,παρωδεί και καταλύει όλη τη νεοελληνική ομοτέλεια ή ημιτέλεια αν θελετε για τους πιο σκεπτικιστές.

Μας συστήνει μια Μήδεια, που ναι, σφάζει τα παιδιά της σαν την "αυθεντική" για λόγους που δείχνουν μεν να είναι ίδιοι με της Ευριπιδικής συνωνύμου της, όμως πίσω από την αποκρουστική σφαγή κρύβεται το ελληνικό ιδίωμα του ρουσφετιού, του ωχαδερφισμού, της αρπαχτής. Όμως ο συγγραφέας δε λοιδορεί τον Ελληνικό λαό, αλλά τους ηγέτες του, που τον έφεραν εδώ και του δίδαξαν αυτά τα πρότυπα, που τον πρόδωσαν στα δύσκολα, που δεν τον υπερασπίστηκαν στην κρίσιμη στιγμή .



Παίζουν με σειρά εμφάνισης:



Τροφός: Αντώνης Χαραλάμπους

Καλόγρια: Ελπίδα Νικολογιάννη

Ψαράς: Κώστας Σύρρος

Μήδεια: Αστέρω Περγαντή

Οιδίποδας: Τάσος Καρβέλης

Αντιγόνη: Ελπίδα Νικολογιάννη

Ευριπίδης: Πάνος Καστανάς

Καλόγερος: Κώστας Σύρρος

Ιάσονας: Πλάτωνας Καβάγιας

Εξάγγελος:Γιώτα Μακρή

Κορυφαία: Ντόρα Χαραλάμπους

Χορός: Διονυσία Βεργίνη, Έλσα Ελευθεράκου, Φιλομήλα Σουλέ, Νάγια Λατσίνου


Η ομάδα

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Αιτωλικού, δημιουργήθηκε το 2008, θέλοντας με την ύπαρξή της να παράξει και να προσφέρει θεατρικό έργο στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης του Αιτωλικού. Μια ομάδα νέων ανθρώπων βρήκαν κοινά ενδιαφέροντα στο θέατρο και στη διαδικασία της παραγωγής μιας θεατρικής παράστασης. Μια Ομάδα που πιστεύει πως από το θέατρο της εποχής μας δεν θά 'πρεπε να λείπει η περιέργεια και η φαντασία. Επειδή το θέατρο στις μέρες μας είναι αναγκαίο και το θέατρο δεν είναι μόνο Λόγος αλλά είναι και Κίνηση, Ρυθμός, Ύφος, Σύνθεση και Ανασύνθεση. Είμαστε ερασιτέχνες. Αυτό μας γοητεύει, μας ενώνει και οδηγεί την κάθε προσπάθειά μας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάνουμε θέατρο με τόλμη, φαντασία, με καινούριες εκφράσεις. Τίποτε που να δεσμεύει ή να εμποδίζει την ύπαρξη του θεατρικού γεγονότος και τις δημιουργικές αναζητήσεις του. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες για τη θεατρική ανάπτυξη.



Η Θεατρική Ομάδα του Π.Μ.Σ. Αιτωλικού έχει ανεβάσει έως σήμερα εννιά Θεατρικά Έργα σε σύνολο 33 παραστάσεων.

Στην πορεία αυτή συμμετείχαν έως τώρα σαν ερασιτέχνες ηθοποιοί 70 διαφορετικά άτομα και την πλαισίωσαν ως τεχνικοί σε όλους τους τομείς της παραγωγής της 35 διαφορετικά άτομα από το Αιτωλικό και εκτός αυτού.



2008 (καλοκαίρι) - "Βγάλε τον υπουργό απ' την πρίζα" , Terrie Gihliam, ελληνική απόδοση Ρέππας - Παπαθανασίου

2009 (χειμώνας) - "Του νεκρού αδερφού" , Δρώμενο, παραδοσιακό τραγούδι

2009 (καλοκαίρι) - "Γκόλφω φορ έβερ" , Ντίνου Σπυρόπουλου

2010 (χειμώνας) - "Χοηφόροι", Αισχύλου

2010 (καλοκαίρι) - "Ο Άμλετ στ' αλήθεια λεγόταν Άμστελ", Χρίστου Λάτσινου. Παρωδία του "Αμλετ" του William Shakespeare

2011 (χειμώνας) - "Φόνισσα" , Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

2011 (καλοκαίρι) - "Πλούτος", Αριστοφάνη

2012 (χειμώνας) - "Δέκα μικροί Ινδιάνοι", Αγκάθα Κρίστι

2012 (καλοκαίρι) - "Μήδεια" , Μποστ



Η Θεατρική Ομάδα του Π.Μ.Σ. Αιτωλικού έχει συμμετάσχει τιμητικά στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου - Δίστομο 2011.

Για φέτος, προκρίθηκε να λάβει διαγωνιστικό μέρος στο 10ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου - Κόρινθος 2012 (Κορινθιακό Θέατρο Βασίλης Ρώτας), καθώς και στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου - Δίστομο 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...