2 Ιουλ 2012

"To Xαμένο Ταίρι" του Διονύση Λεϊμονή - παρουσίαση βιβλίου.Ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος "Το Αιτωλικό"

σας προσκαλεί στην παρουσίαση βιβλίου

του αιτωλικιώτη συγγραφέα

Διονύση Λεϊμονή

"Το Χαμένο Ταίρι"Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012


ώρα 8.30 μ.μ.

στην αίθουσα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου

(πίσω από πρώην Δημαρχείο)

Στην παρουσίαση θα παρευρίσκεται ο συγγραφέας του βιβλίου Διονύσης Λεϊμονής

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει η Φιλόλογος Μαρία Τσιρογιάννη

Αφηγήτρια: Χρυσάνθη Κτιστοπούλου

Συντονιστής: Μιχάλης Κότσαρης


Με την εκδήλωση αυτή, ο κ. Διονύσης Λεϊμονής θα εγκαινιάσει τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου.
Θα χαρούμε με την παρουσία σας.
 
 

Διονύση Λεϊμονή: «Το χαμένο ταίρι»
Εκδόσεις Ακρίτας, Μάιος 2009


«…΄Ενα χαμένο παπούτσι, που αφέθηκε πίσω, στη γη των προγόνων μια χαμένη προσδοκία, πως πάλι με χρόνους καιρούς θα επιστρέψουν πίσω ένα άπιαστο όνειρο, του πιο γλυκού νόστου μια σβησμένη ελπίδα, πως η μπόρα γρήγορα θα προσπεράσει ένα γυμνό πόδι, ξυλιασμένο πιο πολύ απ’ την ανθρώπινη παγωνιά μια ολόγυμνη καρδιά, μέσα στην άξενη πολιτεία των "ντόπιων" μια ξυπόλυτη ύπαρξη, να σέρνει αργά τα βήματά της πάντα μπροστά

μονοσάνταλος καημός που γυρεύει τη γιατρειά…»Ασυναίσθητα και πριν καλά- καλά το κλωθογυρίσω στο σαστισμένο μου νου, σήκωσα τα θολά μάτια μου ψηλά στον μπαρουτοκαπνισμένο ουρανό. Η κάπνα είχε χαλάσει την αλλοτινή ομορφάδα του. ΄Εκλεισα τα βλέφαρα κι έδωσα τότες μια υπόσχεση στον εαυτό μου.
- Θα το φυλάξω το ορφανεμένο πατούμενο μέχρι να ξανάρθω πίσω, Παναγιά μου. Γιατί θα γυρίσω μια μέρα μπουσουλώντας, στα τέσσερα έστω να ψάξω για το αδικοχαμένο ταίρι του. Εγώ ή κάποιος από τη φύτρα μου…μια μέρα των ημερών θα το ‘βρω… είπα με σιγουριά αναμαλλιασμένη.
Αυτή είναι η ζωή των προσφύγων κι η μοίρα τους. Ως πότε όμως; Ποιος θα ανάψει τον πυρσό της ελπίδας;

Ποιος θα πάει πίσω να γυρέψει πίσω το χαμένο ταίρι;

Ποιος θα βρει τη δύναμη να ξανακοιτάξει με αισιοδοξία τη γενέθλια γη;

Μα ποιος άλλος από τη νέα φύτρα, τη ζωή που αναδύεται από τα ρημαδιασμένα αρχοντόσπιτα, που ξεπετάγεται φλογάτη απ’ τα βασανισμένα σώματα.

Ο πόνος θα μερώσει, όταν η νέα γενιά του επιβληθεί

Όταν θα γεννηθεί η ελπίδα που τόσα χρόνια, χρόνια και ζαμάνια σιγοκαίει μέσα στην ανθρώπινη ψυχή.

Το χαμένο ταίρι θα βρεθεί για να φύγει ξανασασμένη μια ταλαιπωρημένη γυναίκα, και μια άλλη γυναίκα όλο δύναμη και ζωντάνια θα βρει το κουράγιο να πάει να ψάξει, να βρει την άκρη του μίτου ακόμα κι αν είναι να περάσει μέσα από τον πιο δαιδαλώδη λαβύρινθο.
Γέροντας, Κουσάντασι, Σώκια και Μίλητος, ολόκληρη η Μικρασία κι ο Πόντος μαζί γνέφουν προκλητικά σαν κοιτάζεις πέρα μακριά στον ορίζοντα της ζήσης σου. Μια λειτουργία που έμεινε κάποτε μισή κι ανέσωτη πρέπει να επιτέλους να τελέψει και στα βάσανα μιας πικραμένης φύτρας να χυθεί λίγο βάλσαμο, μύρο λυτρωτικό…
 
 

Διονύσης Λεϊμονής
Γεννήθηκε σε στο Αιτωλικό. Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων. Σήμερα ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου, είναι παντρεμένος πατέρας τεσσάρων παιδιών και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων.
Τον Ιανουάριο του 2005 το διήγημά του "Ζωή απ’ τα χαλάσματα" απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό λογοτεχνίας του Φυσιολατρικού Συνδέσμου Πατρών. "Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ" είναι η πρώτη εκδοτική του προσπάθεια,(έκδοση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνεργασίας Νέων λογοτεχνών) και σήμερα επανεκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο «Παππάς», ενώ πολλά έργα του είναι υπό έκδοση. Toν Απρίλη του 2009 κυκλοφορεί το νεανικό του μυθιστόρημα με τίτλο «Το μυστικό της Δαγκάνας» από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου. Το καλοκαίρι του 2009 κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ακρίτας» το μυθιστόρημα του «Χαμένο ταίρι» που αναφέρεται στη Μικρασία. ΄Εχει λάβει επίσης διακρίσεις για διηγήματα αλλά και ποιήματά του. Αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε δικτυακά περιοδικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει στο Ράδιο 1 του Βόλου την εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο». Είναι επίσης εκπρόσωπος στην περιοχή της Μαγνησίας της Αμφικτιονίας Ελληνισμού.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που σ' αυτή την παρουσίαση όλοι:Συγγραφέας και συντελεστές της εκδήλωσης είναι συμπολίτες μας Αιτωλικιώτες.Χωρίς να φέρνουμε εισαγόμενα ονόματα, αλλά τιμώντας τις δικές μας ντόπιες δυνάμεις, που πάντα είχε αυτός ο τόπος.Ελπίζω να τα καταφέρουμε πολύ καλά.Εύχομαι καλή επιτυχία.Γ.Λ.

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...