"Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών πριν απ' όλα δεν είναι σύλλογος συνδικαλιστικός ή απλά πολιτιστικός. Κύριο σκοπό έχει να δημιουργήσει ενεργά μέλη, που θα ανανεώνουν συνεχώς το έργο τους και θα τα ενώνει η αγάπη για την Χαρακτική...Η Ένωση προήλθε από την ανάγκη των Χαρακτών να αντι μετωπίσουν μαζί τα καλλιτεχνικά τους έργα, για να γνωρίσει το κοινό την ομορφιά της χαρακτικής τέχνης...Στρατευτείτε όσοι αγαπάτε τη γραμμή, το σχήμα, τη μαγεία του άσπρου και του μαύρου, όπως ξεπηδάνε από το φυσικό υλικό, το ξύλο, την πέτρα και το μέταλλο..."
Βασίλης Χάρος,1987
ο εμπνευστής και πρώτος πρόεδρος της ΕΕΧ.
"Τι είναι αυτό που μπορεί να ενώσει άραγε μια ομάδα ανθρώπων, ώστε να επιδιώξει κοινούς στόχους και κοινή πορεία; Δεν μπορεί να είναι άλλο από την αγάπη για ότι κάνουν και κυρίως για εκείνο που οραματίζονται για την Τέχνη, για την προσωπική τους δημιουργία, για το άνοιγμα μιας τόσο κοντινής και οικείας μα ταυτόχρονα και τόσο άγνωστης εικαστικής περιοχής, όπως είναι η Χαρακτική, σε ευρύτερες ομάδες.
Εκτός από την κοινή τους διάθεση να αναδείξουν την εικαστική αυτή περιοχή, το μεράκι τους να βγουν προς τα έξω δημοσιοποιώντας όσο πιο συχνά γίνεται την εργασία τους, την πρωτοβουλία τους να αναδείξουν νέους καλλιτέχνες χωρίς περιορισμούς κα αποκλεισμούς, την πρόθεσή τους να αγκαλιάσουν κάθε δημιουργική προσπάθεια στην Χαρακτική είτε αφορά σε παραδοσιακές μεθόδους είτε σε σύγχρονα μέσα και υλικά, τη στόχευση να αναδείξουν τον παιδευτικό ρόλο της Τέχνης, την αγωνία να εκφράσουν τον κόσμο τους μέσα από τη διαφορετικότητά τους.
Αφού αντιληφθούμε τι κοινό ενώνει αυτή την ομάδα των καλλιτεχνών, σκόπιμο είναι να δούμε και ποιά είναι τα στοιχεία εκείνα που τους διαχωρίζουν και που ουσιαστικά δίνουν στην προσπάθειά τους την προσδοκία για το μέλλον. Γιατί η σκέπη που καλύπτει όλα αυτά τα ανεξάρτητα πνεύματα, καταξιωμένους δημιουργούς και καινούριες φωνές δεν έχει ως στόχο να καθυποτάξει και να ποδηγετήσει, αλλά να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους για δημιουργικό διάλογο και παραγωγική πορεία...αναδεικνύονται όλες οι τάσεις της σύγχρονης Χαρακτικής, παραμένουν ζωντανα τα κινήτρα να προχωρήσουν όλοι λίγο πιο μακριά στην διατύπωση των αναζητήσεών τους και να καταγράψουν την προοπτική για το μέλλον.
Η ίδρυση της ΕΕΧ, οφείλεται κατ' εξοχήν στη διάθεση και την πρωτοβουλία του αλησμόνητου Βασίλη Χάρου. Η άνδρωση και η συσπέιρωση γύρω της πολλών καλλιτεχνών δεν θα είχε κανένα νόημα αν ήταν απλά ένα εργαλείο συνδικαλιστικής δράσης. Η παγίδα είναι ορατή και επικίδυνη . Αλλά ευτυχώς το όραμα των ανθρώπων της δεν έχει καμία σχέση με καμία συντεχνιακή λογική που θα αναδείκνυε τέτοιου είδους στόχους. Το όραμά της είναι η παιδευτική λειτουργία της τέχνης τους, η προσήλωσή τους στην εικαστική λειτουργία της, το ενδιαφέρον τους να γνωρίσει ο αμύητος τις προσπάθειές τους, να γευτεί το εικαστικό αποτέλεσμα με το κριτικό του μάτι και τελικά με τη γνώση που θα αποκτήσει να μετατραπεί σε κοινωνό και συμμέτοχο.
Η Χαρακτική, η κατ' εξοχήν δημοκρατική Τέχνη, αφού ηπολλλαπλότητα των γνήσιων αντιτύπων της επιτρέπει τη μεγάλη διασπορά της, αποτελεί και μια εξόχως δημιουργική διαδικασία, που συχνά είναι άγνωστη... Το δύσκολο για τους πολλούς ασπρόμαυρο χαρακτικό, που κρύβει μέσα του όλη την αγωνία της έκφρασης με ελάχιστα μέσα, το πιο προσιτό αλλά και τεχνικά πολυσύνθετο έγχρωμο ή ακόμη οι τεχνικές με πειραματικές μεθόδους δεν κρύβουν μόνο μια επίπονη χειρωνακτική εργασία, αλλά και περίσευμα ψυχής, για να αναδείξουν το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα. Αυτό το περίσευμα είναι που παρακινεί τους καλλιτέχνες στην ΕΕΧ να μην περιχαρακωθούν αποκλειστικά και μόνο στη δημιουργική διαδικασία της παραγωγής του έργου τους, μα παράλληλα να αφιερωθούν με όλες τους τις δυνάμεις σε στόχους παιδευτικούς..."
ΘΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης -Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ιδρυτικά μέλη της ΕΕΧ:
Βασίλης Χάρος, Βάσω Κατράκη, Κώστας Γραμματόπουλος, Φώτης Μαστιχιάδης, Χρήστος Δαγκλής κ.α.
Στις φωτογραφίες έργα όλων όσων διατέλεσαν πρόεδροι της ΕΕΧ - παρούσα: Βάσω Κατράκη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου