3 Αυγ 2008

1η Trienalle Χαρακτικής της Μεσογείου.


Μετά τις Μπιενάλε Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τώρα αποκτούμε και Τριενάλε στη Ρόδο, για τη χαρακτική της Μεσογείου.
Προικοδοτημένη από το υπουργείο Πολιτισμού και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός», με 300.000 ευρώ, ύστερα από πρόταση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ροδίων, η 1η Triennale Χαρακτικής της Μεσογείου θα εγκαινιαστεί στις 27 Αυγούστου, στη Νεστορίδειο Δημοτική Πινακοθήκη, με περίπου εκατό έργα είκοσι καλλιτεχνών από δώδεκα χώρες.
Η ελληνική συμμετοχή θα τιμήσει τη χαράκτρια Τόνια Νικολαϊδη και τον Ρόδιο χαράκτη Βάιο Σεμερτζίδη. Παίρνουν μέρος οι Αλβανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Μάλτα, Μαρόκο και Σλοβενία.
Στις 26 Αυγούστου θα εγκαινιαστεί, στη Δημοτική Πινακοθήκη στην Πλατεία Σύμης της μεσαιωνικής πόλης, μια παράλληλη, σημαντική, έκθεση με έργα των θεμελιωτών της ελληνικής χαρακτικής, από τη συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, η οποία, σύμφωνα με την πρόεδρό της Μαίρη Καμπουροπούλου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έπειτα απ αυτή της Εθνικής Πινακοθήκης.
Περιλαμβάνει έργα Γαλάνη, Θεοδωρόπουλου, Κεφαλληνού, Κογεβίνα, Βεντούρα, Γιαννουκάκη, Γραμματόπουλου, Ζαβιτσάνου, Βάσως Κατράκη, Τάσου κ.ά. Σε κάθε Τριενάλε θα γίνεται αφιέρωμα στη χαρακτική διαφορετικής χώρας.
Ο θεσμός της Τριενάλε περιλαμβάνει και την ίδρυση ενός Εργαστηρίου Χαρακτικής στη Ρόδο που θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους χαράκτες να εκπαιδευτούν από έμπειρους δασκάλους.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι από την πόλη μας θα συμμετέχει ο χαράκτης Γρηγόρης Κότσαρης, όπου ένα από τα έργα του, έχει επιλεγεί για την εφαρμογή του προγράμματος: "Αγγίζοντας την Τέχνη", για άτομα με προβλήματα όρασης. Στη φωτό, ένα από τα χαρακτικά του Γρ. Κότσαρη που θα εκτεθούν στη Ρόδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...