27 Ιουλ 2015

"Οι Ηλίθιοι" του Νηλ Σάιμον - η παράσταση του Καλοκαιριού, απο την Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού του Πολιτιστικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό"


Με επιτυχία κλείνει συις 29 Ιουλίου η αυλαία του φετινού "ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΨΕΙΣ", με την Τελετή Λήξης της

4ης Θεατρικής Συνάντησης Ερασιτεχνικών Ομάδων "Θεάτρου Όψεις" - Αιτωλικό 2015

http://theatropsis.weebly.com/

Στην τελετή λήξης θα παρευρεθεί ως τιμώμενο πρόσωπο o ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Καλατζόπουλος. Δείτε περισσότέρα:
http://theatropsis.weebly.com/alpharhochiiotakappa942/14
 
  Ταυτόχρονα θα δοθεί η πρεμιέρα της καλοκαιρινής θεατρικής παραγωγής της Θεατρικής Ομάδας Αιτωλικού του Πολιτιστικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό" - ο οποίος διοργανώνει το "Θεάτρου Όψεις" 
με την υπέροχη κωμωδία του Νηλ Σάιμον, 
"Οι Ηλίθιοι" 
σε σκηνοθεσία Διονυσίας Ολιβώτου.
 
Για το έργο
Το έργο «Οι Ηλίθιοι» του πολύ γνωστού συγγραφέα αρκετών επιτυχιών στο παγκόσμιο σύγχρονο θέατρο, Νηλ Σάιμον, διατηρεί τη διαχρονικότητά του και παραμένει επίκαιρο, όσο τουλάχιστον υπάρχουν εξουσίες που βασίζονται πάνω στο φόβο και την πλήρη απάρνηση της σκέψης και της λογικής. Παρ’ όλα αυτά είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία η οποία θίγει καταστάσεις, ήθη και παραδόσεις της εποχής, που σε τίποτα δεν διαφέρουν από την εποχή μας. Φιγούρες που συναντάμε σε χωριά και πόλεις και απορίες που ακούγονται ηλίθιες, όμως πολλές φορές, λίγο-πολύ, όλο και κάτι μας θυμίζουν και μας κάνουν να γελάμε. Μια κωμωδία που έχει γράψει την δική της ιστορία, ξεκινώντας από το θέατρο Ευγένιος Ο' Νηλ ,του Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, με την πρώτη παράσταση στις 6 Απριλίου του 1981, έως και σήμερα, με πολλές παραστάσεις σε θέατρα ανά τον κόσμο, από πολλούς ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους.

Υπόθεση
Καλώς ήρθατε στο Κουλιέντσικοφ!!
Τι είναι το Κουλιέντσικοφ?
Χωριό.... στην Ουκρανία! Βέβαια…. όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε εποχή. Μπορεί άνετα να είναι μια σημερινή πόλη στην Ελλάδα ή σε κάθε άλλη «ανεπτυγμένη» χώρα. Σε αυτό το χωριό όλοι, μα όλοι όμως, άντρες, γυναίκες, παιδιά και ζώα είναι … «Ηλίθιοι»….. και για την πιο σωστή «απόδοση» θα λέγαμε.. «Ανόητοι». Χωρίς σκέψη. Χωρίς λογική. Χωρίς κρίση. Αδύναμοι να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση. Βέβαια υπάρχει μια αιτία για όλα αυτά…… φταίει μια… κατάρα!! Ο κόμης Γιουσέκεβιτς την έριξε εδώ και δύο αιώνες για να εκδικηθεί το θάνατο του γιου του που αυτοκτόνησε από έρωτα για μια κοπέλα του χωριού…. Η κατάρα αυτή λοιπόν σπάει με δύο τρόπους: Είτε κάποιος απόγονος του κόμη, κόμης κι αυτός (δηλ. η τοπική υπέρτατη εξουσία) γίνεται δεκτός για σύζυγος της απογόνου της κοπέλας, είτε η απόγονος καταφέρνει να «μορφωθεί» και να γίνει έξυπνη μέσα σε μόνο μία μέρα!! Στη δεύτερη περίπτωση αν δε τα καταφέρει όχι μόνο παραμένει ανόητη, αλλά γίνεται ανόητος κι εκείνος που θα το προσπαθήσει.
Το δεύτερο τρόπο της επίλυσης της κατάρας θα προσπαθήσει να καταφέρει ένας…. Δάσκαλος!!!!

Θα μας πείτε τώρα… είναι εποχές να ασχολιόμαστε με κατάρες και ανοησίες?
Χμ…. μήπως τελικά ισχύει αυτό που λέει κάποια στιγμή ο δάσκαλος… ; Ότι δηλαδή, η ηλιθιότητα σε πιάνει μόνο άμα το θελήσεις; Ότι η κατάρα είναι αποτέλεσμα του φόβου και της υποταγής σε κάποιον τύραννο;…..

Σημείωμα Σκηνοθέτη

"Πολλές φορές περνάει απ’ το μυαλό όλων μας, πιστεύω, το ερώτημα: κι αν η κοινωνία μας ήταν διαφορετική; Κι αν είχαμε γεννηθεί κάπου αλλού; Και τότε αρχίζουμε να πλάθουμε σενάρια… Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και δραματουργός Νιλ Σάιμον, σ’ αυτό το έργο δείχνει πώς μια ‘κατάρα’ που έχει πέσει σ’ ένα χωριό πριν διακόσια χρόνια κάνει όλους εκεί να πιστέψουν ότι απ’ τη μέρα που γεννιούνται είναι ηλίθιοι! Όλοι οι κάτοικοι ζουν και μεγαλώνουν μ’ αυτήν την βεβαιότητα! Κάποιος μπορεί να γελάσει με την αφέλεια των ανθρώπων αυτών να πιστεύουν κάτι τέτοιο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ‘η αλήθεια’ πολλές φορές είναι κάτι υποκειμενικό και εν τέλει ‘η αλήθεια’ είναι αυτό που πιστεύουμε. Πόσα πράγματα πιστεύουμε κι εμείς ότι είναι αλήθεια, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε εξακριβώσει ποτέ αν είναι έτσι ή αλλιώς; Απλώς πιστεύουμε. Δογματικά. Και τα περισσότερα απ’ αυτά μας τα έχουν επιβάλλει. Ποιος; «Ο φόβος, η ενοχή και η υποταγή σε κάποιον τύραννο», είναι η απάντηση του Νιλ Σάιμον.
Απ’ την άλλη, ο δραματουργός επιλέγει μια συλλογικά εύθυμη ψυχολογική κατάσταση: την ηλιθιότητα! Το Κουλιέντσικοφ, όπου όλοι πιστεύουν ότι είναι ηλίθιοι, είναι ένα μέρος χαρούμενο, με χρώματα και καλή διάθεση, χωρίς ίχνος κακίας, ζήλιας και υστεροβουλίας του ενός απέναντι στον άλλον και με σεβασμό στις προσωπικές επιλογές των ατόμων-όταν αυτά καταφέρνουν να πάρουν μια απόφαση… Αν η άγνοια είναι ευλογία –όπως λένε κάποιοι- τότε αυτό το μέρος είναι ο Παράδεισος! Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο, αφού όλα αφήνονται στα χέρια μιας ανώτερης δύναμης για την προστασία τους. Τίποτα κακό δε θα τους συμβεί, αφού την κατάλληλη στιγμή, ένα αόρατο χέρι θα τους προστατέψει!
Σ’ αυτήν την παράσταση, εμείς καταστήσαμε το αόρατο, ορατό. Πλάσματα φανταστικά βρίσκονται πάντα εκεί που υπάρχει ανάγκη, για να βοηθήσουν την ‘λογική’ έκβαση. Ο ρόλος τους όμως είναι και τεχνικός. Είναι οι ‘εργάτες’ που φροντίζουν να υπάρχουν όλα όσα χρειάζεται η παράσταση. Τέλος, έχουν αυτονομία, αλλά και δικά τους συναισθήματα: κλαίνε, γελάνε, παίζουν, νευριάζουν, συμπάσχουν, ερωτεύονται. Έχουν όλα όσα έχει ένας ‘κανονικός’ άνθρωπος. Είναι εκεί για να βοηθήσουν να αποκαλυφθεί το βαθύτερο νόημα του έργου: ότι η αγάπη νικάει τα πάντα! Κι όταν η αγάπη συνδυάζεται με τη γνώση –που εκπροσωπείται απ’ τον δάσκαλο- τότε όλοι μας θα έχουμε τη δύναμη να πιστέψουμε σ’ αυτό που είμαστε κι όχι σ’ αυτό που θέλουν να μας επιβάλουν ότι είμαστε".

Διονυσία Ολιβώτου
Θεατρολόγος-Εκπαιδευτικός


Διανομή

Λέων Τολτσίνσκυ: Νεαρός δάσκαλος - Αντώνης Χαραλάμπους
Σνέτσκυ: Βοσκός - Γιώργος Σάλας
Δικαστής - Κώστας Σύρρος
Σλόβιτς: Χασάπης - Διονύσης Παρράς
Μίσκιν: Ταχυδρόμος - Χρυσάνθη Κτιστοπούλου
Γιέντσνα: Πωλήτρια ψαριών και λουλουδιών - Μαρία Ακρίδα
Δρ. Ζουμπρίτσκυ: Γιατρός - Κώστας Καστανάς
Λένυα Ζουμπρίτσκυ: Γυναίκα του Γιατρού - Μαρία Τσιρογιάννη
Σοφία Ζουμπρίτσκυ: Κόρη του Γιατρού - Χρύσα Πατίρη
Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς: Κόμης - Βασίλης Καστανάς

Πλάσματα - Μαριάννα Νικολογιάνη/Ντόρα Χαραλάμπους/Ιρις Περγαντή/Αλέξης Ασημάκης.
 
Συντελεστές


Θεατρική Διδασκαλία-Σκηνοθεσία -Διονυσία Ολιβώτου
Σκηνογραφία - Μιχάλης Κότσαρης
Επιμέλεια ήχου, σχεδιασμός φώτα - Δημήτρης Στογιάννης.
Κονσόλα ήχου & φώτα - Δημήτρης Στογιάννης/Νίκος Σφυρής.
Ενδυματολογία - Αστέρω Περγαντή
Κομμώσεις - Μαρία Σύρρου
Μακιγιάζ - Αργυρώ Κατσούλη/Τζοάνα Σμπόνια/Αλεξάνδρα Κοτσάλου/Αστέρω Περγαντή.
Φροντιστήριο ενδυμάτων - Πόπη Σέρβου/Αστέρω Περγαντή
Φροντιστήριο σκηνικών αντικειμένων - Χρυσάνθη Κτιστοπούλου.
Κατασκευές ενδυμάτων - Φωφώ Ξεσφίγγη/Αστέρω Περγαντή.
Τεχνικοί σκηνής - Γιώργος Σάλας/Κώστας Σύρρος
Τεχνική υποστήριξη - Γιώργος Σφυρής/Ανδριάνα Τσουκαλά/Ξένια Ευαγγελινού/Δημήτρης Βλαχόπουλος.
Δημιουργία σήματος παράστασης-αφίσας - Μιχάλης Κότσαρης.
Μακέτες έντυπου υλικού - Αστέρω Περγαντή.
Βίντεο, φωτογραφίες - Πόπη Σέρβου/Αστέρω Περγαντή/Μιχάλης Κότσαρης
Εφορος Θεατρικής Ομάδας-Δημόσιες σχέσεις - Αντώνης Χαραλάμπους.
 


Για την ομάδα

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Αιτωλικού, δημιουργήθηκε το 2008 - κάνοντας πράξη ακόμη έναν στόχο που προβλέπονταν στο καταστατικό του Συλλόγου μας - θέλοντας με την ύπαρξή της να παράξει και να προσφέρει θεατρικό έργο στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης του Αιτωλικού (δείτε εδώ). Μια ομάδα νέων ανθρώπων βρήκαν κοινά ενδιαφέροντα στο θέατρο και στη διαδικασία της παραγωγής μιας θεατρικής παράστασης. Μια Ομάδα που πιστεύει πως από το θέατρο της εποχής μας δεν θα 'πρεπε να λείπει η περιέργεια και η φαντασία. Επειδή το θέατρο στις μέρες μας είναι αναγκαίο και το θέατρο δεν είναι μόνο Λόγος αλλά είναι και Κίνηση, Ρυθμός, Ύφος, Σύνθεση και Ανασύνθεση. Είμαστε ερασιτέχνες. Αυτό μας γοητεύει, μας ενώνει και οδηγεί την κάθε προσπάθειά μας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάνουμε θέατρο με τόλμη, φαντασία, με καινούριες εκφράσεις. Τίποτε που να δεσμεύει ή να εμποδίζει την ύπαρξη του θεατρικού γεγονότος και τις δημιουργικές αναζητήσεις του. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες για τη θεατρική ανάπτυξη.
Η Θεατρική Ομάδα του Π.Μ.Σ. Αιτωλικού έχει ανεβάσει έως σήμερα 20 Θεατρικά Έργα σε σύνολο 80 παραστάσεων.

Σύνδεσμοι:
Ιστοσελίδα: http://etolikotheater.weebly.com/
Facebook: https://www.facebook.com/etolikotheater
You Tube Channel Θεατρικής Ομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...