30 Ιουν 2015

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Καλατζόπουλος ως τιμώμενο πρόσωπο στην 4η Θεατρ.Συνάντηση Ερασ. Ομάδων "Θεάτρου Όψεις" - Αιτωλικό 2015

Στα πλαίσια των θεατρικών συναντήσεων κάθε χρόνο, τιμούμε έναν άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών, στον οποίο είναι αφιερωμένο το 
«Θεάτρου όψεις». 

Ένας σημαντικός άνθρωπος της Θεατρικής Τέχνης, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας 
Γιάννης Καλατζόπουλος, 
θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο  
στην 4η Θεατρική Συνάντηση Ερασιτεχνικών Ομάδων "Θεάτρου Όψεις" - Αιτωλικό 2015.
Έχει δώσει άξια δείγματα υποκριτικής, αλλά και σκηνοθετικής ικανότητας στη μακρόχρονη και μεστή καλλιτεχνικά πορεία του. Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία του με το Κ.Θ.Β.Ε. στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Αυτό που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τον αξιόλογο ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Καλατζόπουλο είναι το ήθος του, ο επαγγελματισμός του, το χαμηλό προφίλ του και προ πάντων η ευγένειά του.

Χαρακτηριστικά δυσεύρετα σε πολλούς συναδέλφους της γενιάς του και ιδιαίτερα στους νέους “αναγνωρίσιμους” τηλεοπτικούς ηθοποιούς. Την περίοδο αυτή ξαφνιάζει ευχάριστα και θετικά το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης με το άγνωστο θεατρικό έργο του Πάμπλο Πικάσο "ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ", που ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Σύντομο Βιογραφικό:
Σπουδές: Πάντειο Πανεπιστήμιο (1973). Νομική Αθηνών (1976). Σκηνοθεσία θεάτρου στην Accademia Nazionale d’ Arte Drammatica της Ρώμης (1985-1987). Από μικρός στον κινηματογράφο και στο θέατρο για παιδιά, έγινε γνωστός ως «παιδί-θαύμα». Στο θέατρο των ενηλίκων έπαιξε σημαντικούς ρόλους παιδιών, με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Μινωτή, τον Κουν, τον ∆ιαμαντόπουλο, την Κα Κατερίνα κ.ά. Ως επαγγελματίας εργάστηκε στους θιάσους Μυράτ-Ζουμπουλάκη, Μ. Κατράκη, Έ. Λαμπέτη, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Θέατρο Στοά, Θεατρική Σκηνή, στα ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κρήτης, Λάρισας και Βέροιας, καθώς και σε πολλούς συνεταιρικούς θιάσους και ομάδες. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στα ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κέρκυρας, Καβάλας, Κρήτης και Βέροιας, καθώς και σε πολλούς ιδιωτικούς ή συνεταιρικούς θιάσους. Από το 1982 διευθύνει την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε και η Παιδική Αυλαία. Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΗ (1990-92), διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου (2004), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους και της Eπιτροπής του ΥΠΠΟ για τα Kρατικά Bραβεία παιδικού θεατρικού έργου. Έχει διασκευάσει για παιδιά, έργα του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Ίψεν, του Λόρκα κ.ά. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Τα ρούχα του βασιλιά (θέατρο), Γιαννάκης: το παιδί-θαύμα (μυθιστόρημα) και Αριστοφάνη Όρνιθες-Ειρήνη-Βάτραχοι (διασκευές και οδηγίες για σχολικές παραστάσεις) από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Φιλμογραφία
Κορίτσι με τα παραμύθια (1956)
Θέλω να ζήσης μανούλα (1957)
Της νύχτας τα καμώματα (1957)
Το παιδί του δρόμου (1961)
Χωρίς μητέρα (4 αδέλφια) (1961)
Δεν γνώρισα μητέρα (1962)
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962)
Θεέ μου, δος μου το φως μου (1963)
Η θυσία μιας γυναίκας (1969)
Ούλοι εμείς, εφέντη (1998)
Πρώτη φορά νονός (2007)


Συνεργασίες με το ΚΘΒΕ
. Του Κουτρούλη ο γάμος / Ρίζος Ραγκαβής Αλέξανδρος (Συγγραφέας) / Καλατζόπουλος Γιάννης (Σκηνοθεσία) - Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους (2015/06/25)
[Σκηνοθεσία, Δραματουργική επεξεργασία]
. Δον Ζουάν / Μολιέρος (Συγγραφέας) / Κωνσταντινίδης Δαμιανός (Σκηνοθεσία) - Βασιλικό Θέατρο (6/2/2015)
[Ηθοποιός]
. Τα τέσσερα κοριτσάκια / Πικάσο Πάμπλο (Συγγραφέας) / Καλατζόπουλος Γιάννης (Σκηνοθεσία) - Βασιλικό Θέατρο - Φουαγιέ (27/08/2014)
[Απόδοση, Σκηνοθεσία]
. Και ζήσαν αυτοί καλά; / Καλατζόπουλος Γιάννης (Σκηνοθεσία) - Θεσσαλονίκη, Θέατρο Άνετον (9/5/2014)
[Σκηνοθεσία, Ηθοποιός]
. Η μικρή μας πόλη / Ουάιλντερ Θόρντον (Συγγραφέας) / Βούρος Γιάννης (Σκηνοθεσία) - Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (28/2/2014)
[Ηθοποιός]
. Χρόνια πολλά κύριε Τσέχωφ / Τσέχωφ Αντόν (Συγγραφέας) / Καλατζόπουλος Γιάννης (Σκηνοθεσία) - Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - νέο ΥΠΕΡΩΟ (6/4/2013)
[Απόδοση, Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια, Φωτισμοί]
. Έλα απόψε στου... Μελά / Καλατζόπουλος Γιάννης (Σκηνοθεσία) - Θεσσαλονίκη, πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (25/7/2012)
[Σκηνοθεσία]
. Συλλογή / Πίντερ Χάρολντ (Συγγραφέας) / Χατζηιωάννου Μαρίνα (Σκηνοθεσία) - Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - νέο ΥΠΕΡΩΟ (6/4/2012)
[Ηθοποιός]
. Πήτερ Παν / Καλατζόπουλος Γιάννης (Σκηνοθεσία) - Βασιλικό Θέατρο (04/03/2012)
[Διασκευή, Σκηνοθεσία, Ηθοποιός]
. Μικρά Διονύσια / Ρήγας Γιάννης, Καραντινάκης Γρηγόρης (Σκηνοθεσία) - Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους (14/07/2011)
[Ηθοποιός]
. Ιστορίες για αρκούδες / Τσέχωφ Αντόν (Συγγραφέας) / Καλατζόπουλος Γιάννης (Σκηνοθεσία) - Φλώρινα (10/03/2011)
[Σκηνοθεσία, Φωτισμοί, Μουσική επιμέλεια]
. Ρωμαίος + Ιουλιέτα (σαν το σκύλο με τη γάτα) / Καλατζόπουλος Γιάννης (Σκηνοθεσία) - Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (16/10/2005)
[Διασκευή, Σκηνοθεσία]
. Ο μαγικός αυλός / Καλατζόπουλος Γιάννης (Σκηνοθεσία) - Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (19/11/2000)
[Σκηνοθεσία]
. Το όνειρο του σκιάχτρου / Τριβιζάς Ευγένιος (Συγγραφέας) / Καλατζόπουλος Γιάννης (Σκηνοθεσία) - Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή (06/01/1989)
[Σκηνοθεσία, Στίχοι τραγουδιών]
. Ήταν όλοι τους παιδιά μου / Μίλλερ Άρθουρ (Συγγραφέας) / Ρεμούνδος Γιώργος (Σκηνοθεσία) - Σέρρες (17/04/1980 )
[Ηθοποιός]
. Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται / Μελάς Σπύρος (Συγγραφέας) / Παπαϊωάννου Πάνος (Σκηνοθεσία) - Σέρρες, Θέατρο 'Ορφέας' (29/12/1979)
[Ηθοποιός] 



Από συνέντευξή του:
Η σκηνοθεσία σε ιντριγκάρει περισσότερο ή το ίδιο με την υποκριτική;-Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες. Μου έχει συμβεί να αρνηθώ έναν ωραίο ρόλο σε πολύ καλό θίασο, για να έχω το χρόνο ν’ αφοσιωθώ στη σκηνοθεσία ενός έργου που με κέντρισε. Αλλά και το αντίθετο μου έχει τύχει αρκετές φορές. Αν έβγαινε ένας νόμος (έχουνε δει τόσα τα μάτια μας!) που θα μου επέβαλλε να διαλέξω, θα προτιμούσα βέβαια να παίζω. Το Θέατρο είναι το βασίλειο του Ηθοποιού. Και δεν γίνεται Θέατρο αν λείπει ένα από τα τρία συστατικά του στοιχεία: το έργο, οι ηθοποιοί και οι θεατές. Χωρίς σκηνοθέτη γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...