18 Φεβ 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" - Μουσείο Βάσως Κατράκη - Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών, Αιτωλικό.

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
2 Φεβρουαρίου 2015
«Υγρότοποι για το μέλλον: ελάτε μαζί μας».
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου-Θέρμου, συμμετέχοντας κάθε χρόνο στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, διοργάνωσε τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 επιμορφωτική δράση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για εκπαιδευτικούς και μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας με θέμα «Υγρότοποι για το μέλλον: ελάτε μαζί μας».
Η δράση υλοποιήθηκε στο Μουσείο Χαρακτικής Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό από τις 09:00 έως τις 13:00 και συμμετείχαν 88 μαθητές από τις περιβαλλοντικές ομάδες του 1ου Δ.Σχ. Μεσολογγίου, του 1ου Δ.Σχ. Αιτωλικού και του Γυμνασίου Κατοχής με τους συντονιστές εκπαιδευτικούς τους.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ενημέρωση για την αξία των υγροτόπων και τη σημασία προστασίας τους ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον του πλανήτη. Ιδιαίτερα τονίστηκε η αισθητική αξία των υγροτόπων, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, στοχασμού, φιλοσοφικών αναζητήσεων και καλλιτεχνικής έκφρασης.Στη συνέχεια οι μαθητές μυήθηκαν στην τέχνη της χαρακτικής από τον Αιτωλικιώτη χαράκτη-ζωγράφο Μιχάλη Κότσαρη, συμμετέχοντας σε ένα βιωματικό εργαστήριο χαρακτικής με θέματα από τη λιμνοθάλασσα.
Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του μουσείου και γνωριμία με το έργο της χαράκτριας Βάσως Κατράκη. Οι μαθητές είδαν πώς η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού «χάραξε» στην ψυχή της Βάσως Κατράκη μνήμες και εικόνες που αποτύπωσε σε πέτρα και ξύλο, και πώς ο τόπος και το φυσικό περιβάλλον όπου περπάτησε και ονειρεύτηκε ότι μια μέρα θα γίνει μεγάλη ζωγράφος επέδρασε στο έργο της.
Στόχος του επιμορφωτικού προγράμματος ήταν η σύνδεση των μαθητών με τους υγρότοπους μέσα από μια ξεχωριστή όσο και ιδιαίτερη βιωματική δραστηριότητα –τη ζωγραφική και τη χαρακτική – με απώτερο σκοπό να βιώσουν έναν από τους πολλούς τρόπους που οι υγρότοποι διασφαλίζουν το μέλλον. Οι μαθητές έγιναν οι ίδιοι χαράκτες και ζωγράφοι, συμμετέχοντας σε τρία βιωματικά εργαστήρια που συντόνισαν οι καλλιτέχνες Μιχάλης Κότσαρης, Βασίλειος Λουκόπουλος και Γεώργιος Τσάτσος, δημιουργώντας τα δικά τους έργα, εμπνευσμένα από τη λιμνοθάλασσα και από το έργο της Βάσως Κατράκη.Αφού παρουσιάστηκαν τα έργα όλων των μαθητών, το πρόγραμμα έκλεισε με πληροφόρηση για τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και διάλογο με τους μαθητές για τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά της.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και το Δ.Σ. του μουσείου Βάσως Κατράκη για τη φιλοξενία στο χώρο του μουσείου και την παροχή όλων των δυνατών παροχών για τη φιλοξενία των περιβαλλοντικών ομάδων και την επιτυχή υλοποίηση του επιμορφωτικού μας προγράμματος. Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε στο χαράκτη και φίλο του ΚΠΕ Μεσολογγίου Μιχάλη Κότσαρη και τους δύο συναδέλφους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών και φίλους του ΚΠΕ – Γιώργο Τσάτσο και Βασίλη Λουκόπουλο, καθώς επίσης και στους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας για την άριστη συνεργασία μας στην επικοινωνία με τις σχολικές μονάδες αλλά και την παρουσία τους στη δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...