30 Μαρ 2011

Γιορτές Εξόδου - Εκθεση Χαρακτικής του Μιχάλη Κότσαρη στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.





Εγκαινιάζεται την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 στις 7.30 το απόγευμα, στα πλάισια των Εορτών Εξόδου, η ατομική Έκθεση Χαρακτικής του Μιχάλη Κότσαρη, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι.

Στην έκθεση θα παρουσιασθούν δύο ενότητες του χαρακτικού έργου του καλλιτέχνη. Στην πρώτη καταγράφονται οι παραδοσιακές τεχνικές στην χάραξη όπως η ξυλογραφία, η χαλκογραφία και το λινόλεουμ. Στην δεύτερη, οι μονοτύπιες και τα "τυπώματα" σε διαφορες επιφάνειες, προσδιορίζουν το εύρος και την διαφορετική εικαστική προσέγγιση της Χαρακτικής Τέχνης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 17 Απριλίου.

Γιορτές Εξόδου - "Αρτος Οίνος Ελαιον", στην ΔΙΕΞΟΔΟ.

"ΑΡΤΟΣ - ΟΙΝΟΣ - ΕΛΑΙΟΝ" - Από την αρχαιότητα στο σήμερα"




2/4/2011 - 28/5/2011



Για 12η χρονιά η "Διέξοδος" συμμετέχει στις Γιορτές Εξόδου παρουσιάζοντας υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιερής Πόλης, την έκθεση "Άρτος, Οίνος, Έλαιον - Από την αρχαιότητα στο σήμερα".



Με την έκθεση αυτή επιχειρείται, με μια φρέσκια εικαστική ματιά, η διερεύνηση της ιστορίας και των επιδράσεων της "μεσογειακής τριάδας" στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας.   
                               





                                                                                                                                                     
Το ψωμί, το κρασί και το λάδι είναι τα "δώρα" της μεσογειακής γης με τα οποία έζησαν για χιλιετίες οι λαοί του ελλαδικού χώρου και οδηγήθηκαν στο εμπόριο, στα ταξίδια της γνώσης και των εμπειριών και εντέλει στο θαύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.



Η καλλιέργεια των δημητριακών, του αμπελιού και της ελιάς, αλλά και η εκμετάλλευση των προϊόντων τους, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καθημερινή ζωή και την οικονομία από την εποχή της Μινωικής Κρήτης και της Μυκηναϊκής Ελλάδας μέχρι τις μέρες μας.



Ένας ολόκληρος κόσμος αναπτύσσεται και περιστρέφεται είτε άμεσα είτε έμμεσα γύρω απο το ψωμί, το κρασί και το λάδι· μαγειρική, θρησκεία, έθιμα και παραδόσεις, γλώσσα, μυθολογία, ιστορία, λογοτεχνία, ζωγραφική, αγγειοπλαστική, γλυπτική, ιατρική, αρωματοβιομηχανία...



Οι τροχοί της οικονομίας κινούνται απο τη σπορά μέχρι την παρασκευή και την εκμετάλλευση των προϊόντων ενώ εμπλέκονται σχεδόν όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι παράγοντας πλούτο και χαρίζοντας ευμάρεια.



Μέσα στις αίθουσες του Μουσείου της "Διεξόδου", και με τα μουσειολογικά πλεονεκτήματα του χώρου αυτού, παρουσιάζεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο προβολής σε θεματικές ενότητες η πρωτότυπη και εντυπωσιακή αυτή έκθεση μέσω αυθεντικών παραδοσιακών εργαλείων που χρονολογούνται από τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, καλλιτεχνικών αναπαραγωγών και μεγάλων φωτογραφιών σε μπάνερ με ιστορικές αναφορές για το σιτάρι, το κρασί και το λάδι.



Την έκθεση συμπληρώνουν εντυπωσιακές συλλογές από κεντημένα ψωμιά, αρτοσφραγίδες και ανοιχτήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα και προέρχονται από το Μουσείο Παράδοσης και Τέχνης Αγγελικής Τσεβά, την συλλογή Θεοχάρη Προβατάκη και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, τα εργαλεία αγροτικής οικονομίας προέρχονται από τις ιδιωτικές συλλογές Βάσως Γκοβάτσου και Ελένης Πριοβόλου ενώ οι φωτογραφίες προέρχονται απο το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς.



Σε μία από τις αίθουσες τού πρώτου ορόφου εκτίθενται εικαστικές δημιουργίες με θέμα το ψωμί, το κρασί και το λάδι, των Ελισάβετ Ζαχαράκη, Βασίλη Παπανικολάου, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου, Ελένης Παυλοπούλου και Απόστολου Χαντζαρά, που προέρχονται απο το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών καθώς επίσης και πίνακες των Μάγδας Βαμβατήρα, Κώστα Μουδάτσου, Μερόπης Πρέκα, Θεανούς Σαραμαντή και Νίκου Χούτου, που επελέγησαν με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη. Επίσης εκτίθενται έργα των Πάνου Αθανασίου, Julia Hidalco, Μαρίας Κτιστοπούλου, Χριστίνας Μπελέκου, Κώστα Σπυρόπουλου και Δημήτρη Ταλαγάνη.



Το εικαστικό τμήμα της έκθεσης συμπληρώνει ένα «δάσος» από ελαιόδενδρα και στάχυα, έργα του γλύπτη Άγγελου Παναγιωτίδη και μεγάλες φωτογραφίες των Κώστα Εφραιμίδη, Γιάννη Ρουσόπουλου και Ανδρέα Σμαραγδή.






                                                                                                   
Συντελεστές



ΙΔΕΑ - ΕΡΕΥΝΑ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ : ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ



ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΜΠΟΛΑΣ



ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ :ΑΛΤΑΝΗ ΔΑΚΑΛΑΚΗ



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΘΕΩΝΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ



ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ : ΒΑΣΩ ΓΚΟΒΑΤΣΟΥ - ΛΟΥΚΑ





--------------------------------------------------------------------------------



Χορηγοί:







ΑΣΤΙΓΞ - Ελαιουργικές επιχειρήσεις Εμμανουήλ Γιαννούλη (Φοινικιά Μεσολογγίου)



ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (ΕΑΣ) Μεσολογγίου - Ναυπακτίας



Υποστηρικτές:









"ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε" - Βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων (Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού)



"Τα μυλέλια" - Κέντρο Αναζήτησης Παλιών Γεύσεων



Εταιρεία Ποτών και Κρασιών "ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ" (έδρα Θεσσαλονίκη)









25 Μαρ 2011

θεατρική Ομάδα Αιτωλικού - Η 5η παράσταση στο Πνευματικό Κέντρο Γουριάς.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου, στις 8.30 μμ. η "Φόνισσα" από την θεατρική Ομάδα του Π.Σ. Αιτωλικού, θα παρουσιασθεί στο Πνευματικό Κέντρο Γουριάς.

24 Μαρ 2011

Κέντρο Λόγου & Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ: μια ενδιαφέρουσα έκθεση στα πλάισια των Γιορτών Εξόδου 2011

Η πρόσκληση της έκθεσης.
Με τίτλο "άρτος - οίνος - έλαιον, από την αρχαιότητα στο σήμερα", εγκαινιάζεται ακόμη μια ενδιαφέρουσα έκθεση στην "Διέξοδο", το Σάββατο 2 Απριλίου στις 7.00 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Μαίου.
Με την έκθεση αυτή επιχειρείται, με μια φρέσκια εικαστική ματιά, η διερεύνηση της ιστορίας και των επιδράσεων της "μεσογειακής τριάδας" στην κοινωνία και τον πολιτισμό.
Περισσότερα στο http://www.diexodos.com.gr/

23 Μαρ 2011

Εγαινιάστηκε με εντυπωσιακή επιυχία η Έκθεση Χαρακτικής, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακκογιαννης στην Αθήνα, από την Πινακοθήκη Χ&Σ Μοσχανδρέου, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών.


Το εξώφυλλο του  Καταλόγου της Έκθεσης
 Παρουσιάσθηκε το βιβλίο του Σπυρ. Τρικούπη “Οι Σωζόμενοι Λόγοι” και έγκαινιάστηκε η έκθεση “Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Χαρακτική”  με την συμμετοχή των δύο χαρακτών από το Αιτωλικό του Γρηγόρη και Μιχάλη Κοτσαρη.




Την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 το βράδυ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 στην Αθήνα, ήταν μία λαμπρή ξεχωριστή πνευματική βραδιά για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Ύστερα από 175 χρόνια επανεκδόθηκαν από την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου “Οι Σωζόμενοι Λόγοι” του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Τρικούπη.

Μια εκπληκτική λιτή έκδοση σε 700 αριθμημένα αντίτυπα, χειροποίητη, και στοιχειοθετημένη γράμμα-γράμμα με τον παραδοσιακό τρόπο από τον μεγάλο τυπογράφο Νίκο Βοζίκη, και συνοδεύεται με 3 αυθεντικές ξυλογραφίες του Καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Γουρζή.



Γι΄ αυτή την έκδοση αναφέρθηκαν οι ομιλητές της βραδιάς: Ζωή & Πάνος Μοσχανδρέου, Απόστολος Κατσιφάρας Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Πέτρος Τατούλης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πάνος Κατσούλης Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Χρίστος Βερελής τ. Υπουργός, Βίκτωρ Μελάς Γεν. Γραμματέας ΜΙΕΤ και Λευτέρης Σκιαδάς συντονιστής της εκδήλωσης, στην κατάμεστη κυριολεκτικά αίθουσα εκδήλωσης του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Στην εκδήλωση μεταξύ πολλών επωνύμων παρευρέθησαν οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. κ. Πάνος Κουρουμπλής και Κώστας Καραγκούνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος τ. Αντινομάρχης κ. Νίκος Μουρκούσης, η μεγάλη Ελληνίδα Ζωγράφος της διασποράς ΧΡΥΣΑ, Καθηγητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, και πάνω από 450 φίλοι της τέχνης.



Μετά την εκδήλωση παρουσιάσθηκε η εντυπωσιακή έκθεση “Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Χαρακτική”
 που καθημερινά από 6 μ.μ. έως 10 μ.μ. μέχρι 30 Απριλίου 2011, θα είναι επισκέψιμη δωρεάν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 Ταύρος.

http://www.pinakothiki.org/
http://www.agrinionews.gr/?p=5764

17 Μαρ 2011

"22 ΣΦΑΙΡΕΣ" από την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Κινηματογραφικό τμήμα Π.Σ. Αιτωλικού

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Μέλος της Παννελήνιας Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (ΟΚΛΕ)

http://aitolikocinema.weebly.com

Επόμενη Προβολή



22 ΣΦΑΙΡΕΣ

Του Richard Berry

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 - ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 7.00μμ.





Αίθουσα Προβολών

CLUB MACUCU - Δυτική παραλία Αιτωλικού.

Σκηνοθεσία Richard Berry Σενάριο Eric Assous, Richard Berry Πρωταγωνιστούν Jean Reno Gabriella Wright Kad Merad

Χώρα Γλώσσα Γαλλία Γαλλικά Μουσική Klaus Badelt

Διανομή, http://www.nutopia.gr/22_Bullets.htm



Λίγα λόγια για την ταινία

O Charly Mattei, που στο παρελθόν ζούσε στην παρανομία, έχει πια γυρίσει σελίδα. Εδώ και τρία χρόνια περνάει μια ήσυχη ζωή, αφοσιωμένος στη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά. Ωστόσο, ένα χειμωνιάτικο πρωινό τον βρίσκουν στο πάρκινγκ του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας με είκοσι δύο σφαίρες στο σώμα του και τον νομίζουν νεκρό. Όλοι περίμεναν πως δεν θα τα καταφέρει, όμως αυτός δεν θα πεθάνει… Η έμπνευση για τη μυθοπλασία της ταινίας ήταν κάποια πραγματικά γεγονότα, στην καρδιά της μαφίας της Μασσαλίας. Η ταινία «22 Σφαίρες» έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, στην τελετή λήξης, όπου παραβρέθηκαν καλεσμένοι της Nutopia ο σκηνοθέτης της ταινίας Richard Berry αλλά και ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός Jean Reno.



Κριτικές για την ταινία



«…ανάλαφρο homage στα γαλλικά αστυνομικά φιλμ της δεκαετίας του ΄70, με επικρατούσες τις φιγούρες του Αλέν Ντελόν και του Ζαν Πολ Μπελμοντό».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ - ΤΟ ΒΗΜΑ **1/2

«Γαλλικό, γκανγκστερικό Παλιάς κοπής Ζαν Ρενό, µοναδικός».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ - ΤΑ ΝΕΑ ***

«Ο Ρισάρ Μπερί καταφέρνει να δώσει ένα ξέφρενο ρυθμό στην ταινία του, με τα συνηθισμένα κυνηγητά (ανάμεσά τους κι ένα με τον ήρωα σε μοτοσικλέτα), με καλοστημένες συγκρούσεις και ενδιαφέροντα φλας-μπακ».

ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ **1/2


Χορηγοί Επικοινωνίας

Εφημερίδα "ΑΙΧΜΗ" - Ραδιοφωνικός Σταθμός Ι.Π. Μεσολογγίου.

16 Μαρ 2011

"Το Μεσολόγγι στην Χαρακτική" στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα.


Το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης"



Eγκανιάζεται στις 21 Μαρτίου μετά την επιτυχημένη της παρουσίαση στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ.  Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, η
Χαρακτικό του Γρηγόρη Κότσαρη.
Χαρακτικό του Μιχάλη Κότσαρη.
Έκθεση Χαρακτικής στο Ίδρυμα Κακογιάννη, με την συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) , και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη της Ελληνικής Χαρακτικής που ξεκινά από τον Θεόδ. Βρυζάκη και φτάνει μέχρι την Βάσω Κατράκη, και τη σημερινή γενιά των Ελλήνων Χαρακτών.

Η Έκθεση περιλαμβάνει έργα των Θεόδωρου Βρυζάκη, Φώτη Μαστιχιάδη, Βάσως Κατράκη, Γιάννη Γουρζή, Μάγδας Βαμβατήρα, Χριστόδουλου Γκαλτέμη, Νίκου Δεσεκόπουλου, Ελισάβετ Διονυσοπούλου, Γιάννη Κολιού, Γρηγόρη Κότσαρη, Μιχάλη Κότσαρη, Απόστολου Κούστα, Γιάννη Κυριακίδη, Τόνιας Νικολαΐδου, Ειρήνης Ποδηματά-Στεφανάκη, Γιάννη Στεφανάκι, Μαίρης Σχοινά, Δημήτρη Τσιρογιάννη, Αλέκου Φασιανού.

Διάρκεια έκθεσης

από Δευτέρα 21 Μαρτίου έως Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ίδρυμα Κακογιάννη

Διεύθυνση: Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα

Πληροφορίες Ιδρύματος 210-3418550

"Φόνισσα", "τεχνικώς" παραλειπόμενα...ήχος-φως-σκηνικά.

Μέρος του σκηνικού.
Ηχος - Δημήτρης Στογιάνης
Μέρος του σκηνικού.
Φωτισμοί - Δημήτρης Ακρίδας.
Τμήμα του σκηνικού.
Ηχος - Δημήτρης Λάγιος, Δημήτρης Στογιάνης.
Λεπτομέρεια από το σκηνικό.


Λεπτομέρεια από το σκηνικό.
Σκηνογραφικά το έργο ερμηνεύτηκε σε σχέση με τη ψυχολογία της φόνισσας. Ο χρόνος είναι ελεύθερος, οι χώροι έχουν αυτονομία - αν και υπάρχει ενότητα σκηνογραφική που υπηρετεί την εικαστική οπτική του συνόλου. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά για να υποβάλλουν ατμόσφαιρα φτώχιας και μιζέριας. Ασύμετρες τοποθετήσεις υλικών που επιτείνουν την αγωνία και τις τύψεις της φόνισσας. Σχοινιά που διασταυρώνονται και δεμένοι κόμποι για να τονίσουν την ροπή της φόνισσας σε μάγια και μαγγανείες που υπογραμμίζουν τον χαρακτήρα της. Η στέρνα που πνίγει τα θύματά της γίνεται ταυτόχρονα ο βράχος της σύντομης ξεκούρασης πριν τον χαμό της. Από πάνω  της ένα ξερόκλαδο,  στέκει ταυτόχρονα σαν απειλη για τα κρίματά της και σαν καταφύγιο - όταν προσεύχεται στο  εικόνισμα του Αη-Γιάννη του Κρυφού, κάτω απ' το χλωμό φως του καντηλιού.
Τα σκηνικά τέλος εξυπηρέτησαν το πνεύμα μιας παράστασης που το ζητούμενο ήταν να έχει σαφήνεια, χωρίς να έχει ακαμψία καθώς εξελίσσεται.

Στον ήχο οι επιλογές αρχικά ήταν πολλές. Δοκιμάστηκαν αρκετα μουσικά θέματα και έγιναν πρόβες σε άλλα τόσα ηχητικά εφέ. Προτιμήθηκε η οικονομία και όχι η υπερβολή. Ετσι οι βασικές ηχητικές παρεμβάσεις "ακούστηκαν" και τόνισαν περισσότερο την ατμόσφαιρα της παράστασης.

Στα φώτα κρατήθηκε επίσης μιαν αφαιρετική άποψη. Το φυσικό και υποβλητικό φως από την λάμπα πετρελαίου και του λαδολύχναρου, τονιζόνταν όταν έπρεπε, με το φως που υποδήλωνε πότε το ξημέρωμα και πότε τη νύχτα. 

Πίσω από την σκηνή υπήρξαν άτομα που συντόνισαν και που εργάστηκαν για την τελική επιτυχία πριν και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Τέλος πίσω από όλα υπήρχε ο σκηνοθέτης που συνεργάστηκε αρμονικά μέ όλους για το τελικό άρτιο αποτέλεσμα!

Για την παράσταση "Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από την Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιτωλικού:

 Συν - εργάστηκαν  και πρόσφεραν ανιδιοτελώς την θεατρική τους προσφορά, 7 ηθοποιοί ( Πολυτίμη Καραγάκια, Κώστας Καστανάς, Χρυσάνθη Κτιστοπούλου, Ντόρα Χαραλάμπους, Έλσα Ελευθεράκου, Ελίνα Οικονόμου και Βασίλης Καρβέλης), 7 τεχνικοί (Πάνος Ακρίδας, Δημήτρης Στογιάννης, Δημήτρης Ακρίδας Δημήτρης Λάγιος, Γιώργος Κομζιάς, Γιώργος Σφυρής, Μιχάλης Κότσαρης) και ο σκηνοθέτης μας Χρίστος Λάτσινος. Επίσης η αφηγήτρια του πρώτου μέρους Σεβαστή Τσέκου και ο  Αντώνης Χαραλάμπους. Eπίσης  οι κυρίες Τσίντζου και Κτιστοπούλου που επιμελήθηκαν την τελική προυσίαση των κοστουμιών. Το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλικού για την παραχώρηση αντικειμένων, το Πνευματικό Κέντρο "Ευανθία Καρβέλη" για την διάθεση του χώρου καθώς και οι χορηγοί επικοινωνίας της παράστασης.


"Φόνισσα" - Μετασχηματισμοί.

"Οι τέχνες συναντιούνται"
Από το Ιστολόγιο "ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ" - http://zkarvelis.blogspot.com/


"Αφιερωμένη στην αναστήλωση του καμπαναριού του Αη Γιώργη ήταν αυτή τη φορά η παράσταση του Θεατρικού τμήματος του πολιτιστικού συλλόγου Αιτωλικού.




O Αποστόλης Μπλίκας ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης δεν έκρυψε την συγκίνησή του – διέκοψε τις ευχαριστίες του προς το κοινό από δάκρυα στην αρχή του έργου, και επανήλθε μετα από λίγο αποκαλύπτοντας τις ευαισθησίες του. Γι αυτόν είναι στοίχημα ζωής την ημέρα του Αγιού Γεωργιού εφέτος να ακουστούν και πάλι οι καμπάνες.Πρόκειται για μια περίτεχνη βυζαντινή κατασκευή στο νότιο τμήμα του Ναού που το 1964 μέρος της αποκολλήθηκε και κατέρρευσε.






Για τη παράσταση:



Αυτή την φορά είδαμε τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη στην αίθουσα εκδηλώσεων Ευανθία Καρβέλη Μια δύσκολη νουβέλα της πρώτης δεκαετίας του 20 ου απ την άποψη του μετασχηματισμού της σε παράσταση. Παρόλα αυτά όμως η ομάδα τα κατάφερε να μεταφέρει το κλίμα της εποχής αλλά την δραματική πολυπλοκότητα της ιστορίας. Το θύμα και ο θύτης μετουσιώνεται άριστα στο πρόσωπο τηςΦραγκογιαννούς που την υποδύεται η Π.Καραγάκια . Έξυπνα απέδωσε τα φονικά ο Χρ. Λάτσινος που επιμελήθηκε της σκηνοθεσίας με την βοήθεια ήχου - φωτισμού και το σημαντικότερο, κατάφερε να αφήσει αυτά ακριβώς τα ανάμικτα συναισθήματα που κι ο Παπαδιαμάντης θάθελε. Μίσος και συμπάθεια για την Φόνισσα. Τα σκηνικά του Μ. Κότσαρη ήταν ίσως τα καλύτερα απ όλες τις παράστασης που είδαμε , λιτά με την ασυμμετρία να προσδίδει στον αλλόκοτο χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας και να μας μεταφέρει έντεχνα σ εκείνη την εποχή. Δεν ήταν απαραίτητη η εισαγωγή από τη Λέσχη κινηματογράφου.Άλλωστε κι η παρουσία της οθόνης στη αρχή στο κέντρο της σκηνής έδειχνε μάλλον ξένη. Από τις γυναίκες που πότε υποδύονταν ρόλο μητέρας και πότε τις «ερινύες» ξεχώρισε σαφώς η Έλσα Ελευθεράκου.






Στο καμπαναριό του αηγιώργη ξεκίνησαν πρόσφατα οι εργασίες (Δεκέμβριο 2010) και βρίσκονται σήμερα στο 70% του συνολικού έργου ενώ συνεχίζουν καθημέρινα πότε επί τόπου και πότε στο εργαστήριο. Όπως όλα δείχνουν το όνειρο του Α. Μπλίκα αλλά και πολλών άλλων συντοπιτών πραγματοποιείται. Ας ελπίσουμε ότι για κάθε αξιόλογο δημιούργημα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που βρίσκεται δίπλα μας κι έχει ανάγκη από φροντίδα να μην χρειαστεί σαρανταεπτά ολόκληρα χρόνια αναμονής και απραξίας. Κι αν η πολιτεία κωλυσιεργεί ας αναλάβουμε μόνοι πρωτοβουλίες"

15 Μαρ 2011

Με επιτυχία οι 4 παραστάσεις της "Φόνισσας" στο Αιτωλικό - η τελευταία για την ενίσχυση της αποκατάστασης του καμπαναριού του Αη- Γιώργη. Στις 27 Μαρτίου η επόμενη παράσταση στο Πνευματικό Κέντρο Γουριάς! Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την παράσταση!

"Φόνισσα"- Πολυτίμη Καραγάκια.
Αφηγητής - Κώστας Καστανάς.
Χρυσάνθη Κτιστοπούλου
Μέρος του σκηνικού.
Βασίλης Καρβέλης - Κώστας Καστανάς.

Στην άκρη δεξιά, η Έλσα Ελευθεράκου.

Ελίνα Οικονόμου
Ντόρα Χαραλάμπους.
Χρυσάνθη Κτιστοπούλου.
Αφηγήτρια στην κινηματογραφική παρουσίαση του έργου του Παπαδιαμάντη η Σεβαστή Τσέκου.

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...