16 Μαρ 2011

"Φόνισσα", "τεχνικώς" παραλειπόμενα...ήχος-φως-σκηνικά.

Μέρος του σκηνικού.
Ηχος - Δημήτρης Στογιάνης
Μέρος του σκηνικού.
Φωτισμοί - Δημήτρης Ακρίδας.
Τμήμα του σκηνικού.
Ηχος - Δημήτρης Λάγιος, Δημήτρης Στογιάνης.
Λεπτομέρεια από το σκηνικό.


Λεπτομέρεια από το σκηνικό.
Σκηνογραφικά το έργο ερμηνεύτηκε σε σχέση με τη ψυχολογία της φόνισσας. Ο χρόνος είναι ελεύθερος, οι χώροι έχουν αυτονομία - αν και υπάρχει ενότητα σκηνογραφική που υπηρετεί την εικαστική οπτική του συνόλου. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά για να υποβάλλουν ατμόσφαιρα φτώχιας και μιζέριας. Ασύμετρες τοποθετήσεις υλικών που επιτείνουν την αγωνία και τις τύψεις της φόνισσας. Σχοινιά που διασταυρώνονται και δεμένοι κόμποι για να τονίσουν την ροπή της φόνισσας σε μάγια και μαγγανείες που υπογραμμίζουν τον χαρακτήρα της. Η στέρνα που πνίγει τα θύματά της γίνεται ταυτόχρονα ο βράχος της σύντομης ξεκούρασης πριν τον χαμό της. Από πάνω  της ένα ξερόκλαδο,  στέκει ταυτόχρονα σαν απειλη για τα κρίματά της και σαν καταφύγιο - όταν προσεύχεται στο  εικόνισμα του Αη-Γιάννη του Κρυφού, κάτω απ' το χλωμό φως του καντηλιού.
Τα σκηνικά τέλος εξυπηρέτησαν το πνεύμα μιας παράστασης που το ζητούμενο ήταν να έχει σαφήνεια, χωρίς να έχει ακαμψία καθώς εξελίσσεται.

Στον ήχο οι επιλογές αρχικά ήταν πολλές. Δοκιμάστηκαν αρκετα μουσικά θέματα και έγιναν πρόβες σε άλλα τόσα ηχητικά εφέ. Προτιμήθηκε η οικονομία και όχι η υπερβολή. Ετσι οι βασικές ηχητικές παρεμβάσεις "ακούστηκαν" και τόνισαν περισσότερο την ατμόσφαιρα της παράστασης.

Στα φώτα κρατήθηκε επίσης μιαν αφαιρετική άποψη. Το φυσικό και υποβλητικό φως από την λάμπα πετρελαίου και του λαδολύχναρου, τονιζόνταν όταν έπρεπε, με το φως που υποδήλωνε πότε το ξημέρωμα και πότε τη νύχτα. 

Πίσω από την σκηνή υπήρξαν άτομα που συντόνισαν και που εργάστηκαν για την τελική επιτυχία πριν και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Τέλος πίσω από όλα υπήρχε ο σκηνοθέτης που συνεργάστηκε αρμονικά μέ όλους για το τελικό άρτιο αποτέλεσμα!

Για την παράσταση "Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από την Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιτωλικού:

 Συν - εργάστηκαν  και πρόσφεραν ανιδιοτελώς την θεατρική τους προσφορά, 7 ηθοποιοί ( Πολυτίμη Καραγάκια, Κώστας Καστανάς, Χρυσάνθη Κτιστοπούλου, Ντόρα Χαραλάμπους, Έλσα Ελευθεράκου, Ελίνα Οικονόμου και Βασίλης Καρβέλης), 7 τεχνικοί (Πάνος Ακρίδας, Δημήτρης Στογιάννης, Δημήτρης Ακρίδας Δημήτρης Λάγιος, Γιώργος Κομζιάς, Γιώργος Σφυρής, Μιχάλης Κότσαρης) και ο σκηνοθέτης μας Χρίστος Λάτσινος. Επίσης η αφηγήτρια του πρώτου μέρους Σεβαστή Τσέκου και ο  Αντώνης Χαραλάμπους. Eπίσης  οι κυρίες Τσίντζου και Κτιστοπούλου που επιμελήθηκαν την τελική προυσίαση των κοστουμιών. Το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλικού για την παραχώρηση αντικειμένων, το Πνευματικό Κέντρο "Ευανθία Καρβέλη" για την διάθεση του χώρου καθώς και οι χορηγοί επικοινωνίας της παράστασης.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"ΑΦΗΣΑ" ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ "ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ". ΤΟ "ΑΦΗΝΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΡΜΗ ΨΥΧΗΣ. ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΤΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΨΥΧΗ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΤΕ, ΜΗΝ "ΠΕΙΣΘΗΤΕ ΑΠΌ ΤΙΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ". Φίλος σας κι ας μην πίνουμε μαζί το κρασί μας.........

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...