3 Ιουν 2009

ΕΝ ΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ. Η πορεία της Ελληνικής Χαρακτικής από τον 19ο αι έως σήμερα, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.



Στα πλαίσια του ATHENS PRINT FEST-1st EDITION, διοργανώνεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά μια σημαντική έκθεση που δείχνει την πορεία της Ελληνικής Χαρακτικής από το 1860 ως τις μέρες μας. (φωτό της πρόσκλησης).

Στην έκθεση που συμμετέχουν και οι δύο αιτωλικιώτες χαράκτες, ο Γρ. και ο Μιχ. Κότσαρης, θα παρουσιαστεί σε τρεις ενότητες το σύνολο της χαρακτικής παραγωγής της Ελλάδας:

- Oι πρωτοπόροι και οι δάσκαλοι (Θεοδωρόπουλος, Γαλάνης, Κογεβίνας, Κεφαλληνος, Βεντούρας, Βάσω Κατράκη, Παπαδημητρίου, Τάσσος, Γραμματόπουλος, Δαγκλής, Μαγγιώρου, Χάρος κ.α.)

- Οι νεώτεροι σπουδαίοι χαράκτες: Βαρλάμος, Δρακούλη, Κυριακίδης, Κατσουλίδης, Παπαγεωργίου, Σαρακατσάνος. Καθώς και οι μεγάλοι ζωγράφοι που χάραξαν: Αγήνωρ Αστεριάδης, Σπύρος Βασιλείου, Πολύκλειτος Ρέγγος, Ζέπος, Χατζηκυριάκος Γκίκας, Αξιώτης, Στυλιανίδης, Σερμετζίδης, Μανουσάκης, Πράσσινος, Κωνσταντινίδη, Καχριμάνη, Τηνιακός.

- Οι σύγχρονοι Έλληνες Χαράκτες, τα ονόματα των οποίων φαίνονται στη φωτό της πρόσκλησης.

Ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσαλονίκης Μ. Μαυρομάτης, έχει την επιμέλεια της έκθεσης και της έκδοσης του εξαιρετικού βιβλιοκαταλόγου.

Όλο το εικαστικό σώμα της έκθεσης αποτελέιται από αυθεντικά έργα 127 καλλιτεχνών, ενώ 70 έργα παραχωρήθηκαν από ομάδα συλλεκτών.

Κατα τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί το πρόγραμμα "Αγγίζοντας την Τέχνη", για άτομα με περιορισμένη ή ολική αδυναμία όρασης σε συνεργασία με το ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΊΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 17 Ιουνίου από τον Δήμαρχο Πειραιά, κ. Παναγιώτη Φασούλα.

Διάρκεια έκθεσης, 11-28 Ιουνίου 2009.

Δείτε κι εδώ (Αθηναικό Πρακτορείο Εδήσεων) http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7660542

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ιναι πολυ καλο το γεγονος οτι η χαρακτικη ενθαρρυνεται απο το κρατος

www.arelis.gr
περιεχει σειρα αρθρων τεχνης για νεους ελληνες χαρακτες

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...