19 Μαρ 2009

Έκθεση- Σταθμός στην ιστορία της Ελληνικής Χαρακτικής.

Στον μοναδικό χώρο της Πινακοθήκης Αθηνών, στην Πειραιώς 51, εξελίσσεται αυτές τις μέρες ένα μοναδικό γεγονός για τα δεδομένα της Ελληνικής Χαρακτικής. Δύο κορυφαίοι έλληνες Χαράκτες ο Πίνο Παντολφίνι και η Δήμητρα Σιατερλή- ζευγάρι και στη ζωή, παρουσιάζουν την πορεία του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών που δημιούργησαν το 1977, καλύπτοντας 31 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.

Η παρουσίαση των έργων είναι γοητευτική και ταυτόχρονα πρωτοποριακή αφού, τα περισσότερα χαρακτικά εκίθενται χωρίς πλαίσιο, αναρτημένα με μεταλλικό κορδόνι στο χώρο, αποφεύγοντας την συμβατική ανάρτηση των έργων στους τοίχους, αναπαράγοντας έτσι την ατμόσφαιρα του εργαστηρίου.

Καταξιωμένοι Έλληνες ζωγράφοι και γλύπτες συνεργάστηκαν με τους δημιουργούς του Κέντρου Χαρακτικής, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους έκφρασης, παρουσιάσθηκαν σημαντικές εκθέσεις με τους συνεργάτες καλλιτεχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκαν εκδόσεις λευκωμάτων τέχνης, διαλέξεις, σεμινάρια και μαθήματα σε παιδιά...

Εκτίθενται έργα των: Βάσως Κατράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Ψυχοπαίδη, Φασιανού, Τέτση, Άριας Κομιανού, Γέρου, Τώνιας Νικολαίδου, Γραμματόπουλου, Καραβούζη, Τσαλαματά, Ρένας Ανούση, Φλοράνς Χρηστάκις κ.α.

Σημειώνει η Νέλλη Κυριαζή-Διευθύντρια της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων:

"Είναι αναμενόμενο ότι η συγκεκριμένη έκθεση καταγράφει, αρκέτα ενδεικτικά, την πολυσήμαντη παρουσία της ελληνικής Χαρακτικής τα τελευταία τριάντα χρόνια, η οποία ενισχύεται με καταθέσεις δημιουργών που δεν λειτούργησαν αποκλειστικά ως Χαράκτες...σχεδιαγραφούν κατά ένα μεγάλο μέρος, τις εκφάνσεις και τη δυναμική της σύγχρονης τέχνης, είτε με συγκροτημένο, ήδη, στιβαρό λόγο οι μεγαλύτεροι, είτε με περαιτέρω προσδοκώμενες διερευνήσεις οι νεότεροι". Και καταλήγει:

"Ό,τι, όμως, είναι σχεδόν αδύνατο να συνδηλωθεί είναι η θετική αύρα και το πάθος των δημιουργών του Κέντρου Χαρακτικής που δεν αποτιμώνται αποκλειστικά με τις άψογες διαδικασίες τυπωμάτων ή την αυθεντικότητα των καλλιτεχνικών παραγώγων τους όσο με εκείνη τη βεβαιότητα ότι στους εγωκεντρικούς μας καιρούς υπάρχουν καλλιτέχνες που μοιράζονται αφειδώλευτα επιτεύγματα και συγκινήσεις".





Για την ιστορία, ο Πίνο και η Δήμητρα, είναι μέλη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΩΝ.

Αξίζει να επισκεφθείτε αυτή η μοναδικού χαρακτήρα έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου και τελειώνει στις 31 Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...