16 Δεκ 2008

Σταφνοκάρι Ι

Ο "Φτωχός Ψαράς", είναι ο τίτλος του έργου που βλεπουμε στην φωτογραφία. Δημιούργημα του Γάλλου ζωγράφου Πιβί Ντε Σαβάν (Puvi De Shavannes, 1824-98), σύγχρονος των ιμπρεσιονιστών αλλά με δική του προσωπική οπτική.
Το σταφνοκάρι, το γνωστό μας πλεούμενο έχει πολλές δυσκολίες στην ετυμολογησή του. Μια εκδοχή έδωσε παλιότερα ο Αιτωλικιώτης καθηγητής κ. Καλογήρου, επικεντρώνοντας τη σχέση της κατασκευής του στρογγυλού διχτυού με το "στεφάνι">"στεφανοτάρι">σταφνοκάρι.
Μια δική μας προσέγγιση ίσως είναι πιο κοντά. Στην αρχαία ελληνική, συναντούμε τη λέξη "στάφνη" που ήταν ένα μέτρο ζυγίσματος. Συναντούμε επίσης τον τύπο "κάριον", με τον οποίο χαρακτήριζαν όλα τα ελαφριά ξύλινα σκάφη. Η σύνθεση των δύο αρχαίων λέξεων, φαίνεται να μας οδηγεί σε μια αποδεκτή μάλλον ετυμολογία: "στάφνη"+"κάριον", το ζυγισμένο-λόγω του ιδιαίτερου μοχλού που κρατάει το δίχτυ - σκαρί... Πολλά είναι άλλωστε τα ψαράδικα εργαλεία που τα ονόματά τους κατάγονται απευθείας από την αρχαία ελληνική γλώσσα: κάμαξ (καμάκι), στάλιξ (σταλίκι) κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...