9 Νοε 2008

Τριαντάχρονη πορεία




«Αυτό το εργαστήρι γεννήθηκε από το μεράκι του Πίνο. Εκείνος το οραματίστηκε, το οργάνωσε στο μυαλό του, το έστησε με τα τεχνικά μέσα, σχεδίασε κάθε λεπτομέρεια... Εγώ ακολούθησα, χωρίς μεγάλη έφεση, αλλά τον ακολούθησα. Ο Πίνο ήξερε τι ήθελε να φτιάξει στην Ελλάδα. Κάτι που στην Ιταλία, την πατρίδα του, ήταν ήδη δοκιμασμένο. Μόνο που τότε, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, ένα τέτοιο εργαστήρι -όπως εκείνος το σχεδίαζε- δεν υπήρχε κι ίσως κανείς δεν ένιωθε την έλλειψή του...Πέρα από κάποιες αμήχανες στιγμές, η επαφή μας με τους καλλιτέχνες που έρχονταν σ' εμάς, γνωρίζοντας ότι έρχονται σ' ένα εργαστήρι εικαστικών, λειτούργησε θετικά, δημιουργώντας σχέση συμπαράστασης, συμμαχίας, φιλίας. Η κοινή επιθυμία να προκύψει έργο αξιόλογο, σαν πρώτο ζητούμενο, δημιούργησε πάντα ειλικρινή επικοινωνία», τονίζει στο κείμενο του καταλόγου η Δήμητρα Σιατερλή.Η έκθεση έχει και μια παράλληλη διάσταση. Δεκαεπτά από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες (Αρφαράς, Γράββαλος, Οπυ Ζούνη, Μαρία Ζιάκα, Φασιανός κ.ά.) χάραξαν νέα έργα και τα τύπωσαν σε συνεργασία με το Κέντρο Χαρακτικής. Τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτών των έργων (προς 150 ευρώ) θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών και της λειτουργίας του Συλλόγου Καρκινοπαθών (ΚΕΦΙ).
("Eλευθεροτυπία", 7-11-08)


«Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini - Σιατερλή. Η ιστορία ενός Εργαστηρίου», τιτλοφορείται η έκθεση (έως 31/3) στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51). Οργανώνεται με την ευκαιρία των 30χρονων του Κέντρου και περιλαμβάνει έργα 61 καλλιτεχνών - συνεργατών του κέντρου.

Το Κέντρο δημιούργησαν οι Pino Pandolfini και Δήμητρα Σιατερλή, ως εργαστήρι πειραματισμού και παραγωγής έργων, εκδόσεων τέχνης, εκτυπώσεων, μαθημάτων, σεμιναρίων και εκθέσεων χαρακτικής. Βασικός στόχος ήταν η επικοινωνία της χαρακτικής με το ευρύτερο κοινό και όσους εικαστικούς - όχι μόνο χαράκτες - επιθυμούσαν, αλλά δεν είχαν δυνατότητα να δημιουργήσουν αυθεντικό χαρακτικό έργο.

Η πρώτη συνεργασία του Κέντρου έγινε με την Βάσω Κατράκη, με θέμα την Αντίσταση. Ακολούθησε συνεργασία με πολλούς σημαντικούς ζωγράφους, χαράκτες, γλύπτες, αλλά και με ιδρύματα και γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιμέλεια έκθεσης - καταλόγου: Νέλλη Κυριαζή (διευθύντρια της Πινακοθήκης και των μουσείων Δήμου Αθηναίων).
(Κείμενο και φωτό από το "Ριζοσπάστη", 6-11-08)

Να σημειώσουμε ότι και οι δύο Χαράκτες είναι μέλη της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών, από τους σημαντικότερους Έλληνες Χαράκτες σήμερα, με πλούσιο έργο και προσφορά στην τέχνη της Χαρακτικής.

Αριστερά στη φωτογραφία έργο της Δήμητρας Σιατερλή, δεξιά του Pino Pandolfini.
Περισσότερα λεπτομέρειες στο:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=07.11.2008,id=70297456

1 σχόλιο:

ergo gallery 1998 είπε...

ΥΓ.(Γαστριμαργικό) Ο Pino έχει επισκεφθεί το Αιτωλικό και σαν οικοδεσπότες του προτείναμε χέλι στα κάρβουνα και "πρινσιπάτο", σαν γνήσιος Ιταλός - που όμως χρόνια τώρα ζει και δημιουργεί στην Ελλάδα - εκτίμησε το ντόπιο χέλι...

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...