17 Ιουλ 2014

"Αχ αυτά τα φαντάσματα"- Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού-Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό"




 Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού-Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό"

"Αχ αυτά τα φαντάσματα"
"Questi Fantasmi"
του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο
Θεατρική διδασκαλία-Σκηνοθεσία, Διονυσία Ολιβώτου.

Δευτέρα 28 Ιουλίου - Τελετή Λήξης "Θεάτρου Όψεις"
και Τετάρτη 13 Αυγούστου

ώρα 9.15 μ.μ./ Υπαίθριο θέατρο Αιτωλικού

Για το Καλοκαίρι του 2014 επιλέξαμε ένα έργο που μάς μεταφέρει στη Νάπολη, σ' ένα τεράστιο σπίτι όπου συγκατοικούν άνθρωποι και φαντάσματα, ψυχές πονεμένες, καταραμένες αλλά και αθώες, ερωτευμένοι, σαλεμένοι και μικροκομπιναδόροι, ήρωες όλοι της φημισμένης κωμωδίας "Αχ, αυτά τα φαντάσματα" του σπουδαίου Ναπολιτάνου θεατράνθρωπου Εντουάρντο ντε Φιλίππο, γνωστού στο ελληνικό κοινό από πολλά έργα, όπως «Φιλουμένα Μαρτουράνο», «Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα», «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολι» κ.ά.

Eπιλέξαμε ένα έργο "πρόκληση" για τον θεατή - θέλοντας το κοινό να "κλάψει" και να "γελάσει" , να διασκεδάσει με το νου και την ψυχή του. Και όσοι γελάσουν θα αναρωτηθούν γιατί γέλασαν και όσοι θα κλάψουν ίσως στεναχωρηθούν που χάσανε την ευκαιρία να γελάσουν!


Tο «Αχ, αυτά τα φαντάσματα» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο δεν είναι μια απλή κωμωδία, είναι μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη απληστία και στον εγωισμό, πάνω στα ποταπά στοιχεία του ανθρώπινου χαρακτήρα που μας απομονώνουν και βγάζουν μπροστά το χειρότερο εαυτό μας. Ο συγγραφέας, χρησιμοποίησε το είδος της κωμωδίας για να μιλήσει για πανανθρώπινες αλήθειες και να καυτηριάσει την πλεονεξία και τον υπέρμετρο εγωισμό. Σε μία κωμωδία που αν και σε κάνει να γελάς με την ψυχή σου στο τέλος σε αφήνει με μια πικρή αίσθηση, εκείνη την πικρή αίσθηση που επανέρχεται στο στόμα σου κάθε φορά που αναλογίζεσαι το μάταιο και τη μικρότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το σημαντικό αυτό έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1948 από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και έκτοτε επαναλήφθηκε με τεράστια επιτυχία αρκετές φορές. Μεταφέρθηκε επίσης στον κινηματογράφο το 1967 από τον Ρενάτο Καστελάνι με τον Βιτόριο Γκάσμαν και την Σοφία Λόρεν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...