6 Σεπ 2012

Aιτωλικό: το παζλ ενός ονόματος...


Ψάχνοντας πάντα βρίσκεις και όταν ψάχνεις για το Αιτωλικό όλο και κάτι θα συναντήσεις, από μια απλή αναφορά έως σημαντικά κείμενα με  επιστημονική γραφή.
Στο βιβλίο με τίτλο:
" Historical and Comparative Linguistics" 
του  Mouton De Gruyter (έκδοση Mouton Publishers - Χάγη Ολλανδίας, 1978),

συναντήσαμε ένα κεφάλαιο που αναφέρεται άμεσα σε ένα συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας και ειδικότερα της πορείας της ονομασίας της από την υπαρξή της έως σήμερα. Πρόκειται για την επιστημονική εργασία του  καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο  North Dakota University των ΗΠΑ, κ. Δημητρίου  Γ. Γεωργακά, υπό τον τίτλο: 

 "AITOLIKON-ANATOLIKON-ANDOLIKO-ANDELIKO. A PUZZLING PLACE NAME  IN CENTRAL GREECE"

Στο ενδιαφέρον άρθρο του περιγράφει και απαντά με σαφήνεια στην εξέλιξη της διαμόρφωσης της ονομασίας της πόλης, στις παραλλαγές που συναντά ο ιστορικός χρονολογικά και όλα με τις ανάλογες ετυμολογικές αναλύσεις και υποθέσεις.
Πραγματικά είναι δύσκολο να αναφερθώ με λεπτομέρειες στην εξαίρετη εργασία του κ. Γεωργακά.

Παραθέτω όμως τον ενδιαφέροντα κατάλογο που υπάρχει στο βιβλίο με την εξέλιξη του ονόματος της πόλης μας όπως τον κατέγραψαν σε μελέτες τους διάφοροι ιστορικοί και ερευνητές:

1166 - "Natoliko" από τον Βενιαμίν της Τουδέλης.
1204 - "cum pertinentia de Achello, de Arta, de Anatoliko" από το "Partitio Romaniae in Tufel", 1856
B' μισό του 13ου αιώνα"Anatolikon" (Tufel 1839, Δένδιας 1931)
15ος αιώνας - "Natolikon" (Σάθας 1880), "Natalico" (Σάθας 1880), "Νatalicho" (Σάθας 1881)
1430 - "A Nepanto Anatoliko" από τον Gerland 1903.
16ος αιώνας - "Αnatoliko"από τον Delatte 1947.
1611 και 1798 - "Anatolikon" από τον Miklositch, 1887
1660-1661 - "Αnatolikon", από τον Ευστρατιάδη 1934 και από τον Μελέτιο 1784.
1682 - "Αnatoliko" από τον Σπ. Λάμπρο 1932.
1684 - "Anatoliko" από τον Pietro Garzoni, 1928.
1705 - "Natoliko" από τον Garzoni, 1705.
1712-1714 - "Anatolikon" από τον Γεδεών  1938, (Επιστολογραφία Ευγενίου Γιαννουλη του Αιτωλού).
1728 - "Αnatolikon" από τον Miclositch, 1887.
1791 - "Angeliko" από τον Φιλιππίδη, 1791.
18ος αιώνας - η ονομασία "Αnatolikon" και "Aitolikon" συμβαδίζουν. Μελέτιος 1728, Γεδεών 1938, Κόλιας και Χριστόπουλος 1970.
1770 - "Αnatolikon" στον Σάθα 1932 (Επιστολή του  Αλεξίου στον Ορλώφ).
1806 - "Αnatolikon" από τον Βέης, 1923.
1808, 1809 - "Αnatoliko" στον Leake 1835 και στον Κώνστα 1971.
1819 - "Αntoliko/Andoliko" στον Κώνστα, 1971.
1820 - "Angeliko" από τον Λιγνό, 1925.
1834 - "Αnatolikon" από τον Χριστόπουλο, 1961.
19oς αιώνας - "Natoliko" από τον Woodhouse, 1897.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη... τι να πω, Μπράβο.Προσθέτεις κάθε φορά κάτι στο χτίσιμο της ιστορίας του Αιτωλικού!

ergo gallery 1998 είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο σου φίλε μου. Πραγματικά, το ιστορικό υπόβαθρο της πόλης μας είναι ανεξάντλητο και πραγματικά θέλει ψάξιμο από ειδικούς ιστορικούς...Με το "φτωχό" παρόν και το "αόρατο" μέλλον που εκπέμπει η πόλη μας προβληματιζομαι...

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη αυτό που ανέβασες είναι εξαιρετικό και αποδεικνύει ότι η πόλη μας έχει και ιστορικό υπόβαθρο και αν το παλέψουμε έχει και προοπτική. Το είδα σήμερα στο φατσοβιβλίο. Μέσα από τον πολιτιστικό - που συμμετέχεις - μπορείτε να αναδείξετε πολλά και να καταδείξετε εκείνα που μπορούν να πάνε αυτόν τον τόπο μπροστά! Σας συγχαίρω για το έργο σας. Εγώ φέτος δεν μπόρεσα να είμαι στο Αιτωλικό, αλλά χαιρόμουνα πραγματικά για όσα γίνονταν και για όσα "έβλεπα" μέσα απο το διαδίκτυο. Μετέφερε τα μπράβο μου σε όλα τα παιδιά που δούλεψαν για να βγει αυτό το όμορφο έργο για την πόλη μας! Είστε αξιέπαινοι...
Ε.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έχω να πω πως ότι ο Πολιτιστικός νομιζα ότι είναι... κατι κακό. Τώρα, βλέποντας το έργο του έχω άποψη. τα παιδιά προσπαθούν και παράγουν έργο. Αυτοί που μου περάσανε απόψεις και καταλαβαινω ότι δεν κανουν τίποτε αλλά μένουν στις απόψεις και στην εύκολη κριτική εγω δεν είμαι πια μαζί τους. δεν κάνουν τίποτε. μονο λόγια. εγω βλέπω πράξεις και έργο. και αυτό που βλέπω είναι πραγματικότητα και μ αυτό είμαι γιατί τους βαρέθηκα τους δηθεν. βλεπω την προσπαθεια και απο την αλλη την απάθεια. μαζί σας λοιπόν παιδιά! να πάμε τον τόπο μας μπροστά!

Ανώνυμος είπε...

Αμφιβάλλω αν θα ξεκινούσατε το πρόσφατο καλοκαιρινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων σας αν δεν πιστεύατε στη δύναμη και στη δυναμική της συλλογικότητας και της ομάδας... Κάνατε ότι έπρεπε να γίνει και το "όλον" αφού πραγματοποιήθηκε, πλέον τελείωσε. Αλλά από εκει και πέρα ό,τι θέλει ας γίνει. Μιχάλη, ξέρετε που περπατάτε και ξέρετε που είναι η θέση σας! Μην μολυνθείτε από το οποιοδήποτε ποσοστό φιλαρέσκειας. Έχετε πλήρη ατίληψη - νομίζω - για το τι είναι "ύφος" και κατά πόσο κάθε φορά εξυπηρετεί η αποτυγχάνει στο τελικό αποτέλεσμα. Αν σας επιβάλλουν να υπηρετήσετε καταστάσεις μόνο και μόνο για ένα αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα του ενός - αντισταθείτε... Το θέμα είναι να φτιαχτεί μια "κοινωνία" κι ύστερα ίσως να κάνετε και θέατρο και παραγωγή πολιτισμού κτλ. Το καλό με σας είναι ότι τουλάχιστον κοπιάζετε, ιδρώνετε παραχωρείτε τον προσωπικό και επαγγελματικό σας χρόνο, επιδιώκετε και πετυχαίνετε τον στόχο σας. Αυτό με εκπλήσει ευχάριστα - έχετε αξιοπρέπεια και κατάθεση ψυχής!

Ανώνυμος είπε...

"Ο σκηνοθέτης δεν είναι πλάσμα ελεύθερο. Το έργο που πρόκειται να παίξει ή να βάλει να παίξουν είναι δημιούργημα άλλου. Φέρνει στον κόσμο τα παιδιά των άλλων. Είναι πρωτο-μαμμή. Επιτελεί μια λειτουργία αιώνια και ταυτόχρονα δευτερεύουσα. Είναι αλυσοδεμένος μ' ένα κείμενο που απέναντι του νοιώθει να' χει ελευθερία. Αλλά οι ιδέες του και οι εμπνεύσεις του χρωστιούνται στις ιδέες ενός άλλου"
Απόσπασμα από το
"Γύρω από τη Θεατρική Παράδοση" του διαχρονικού και πάντα επίκαιρου
Γάλου σκηνοθέτη και θεατρικού συγγραφέα Ζαν Βιλάρ.

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...