"Τοπίο στο Αιτωλικό" (Συλλογή Εμφιετζόγλου)
Το 1921, ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Κ. Μαλέας, επισκέπτεται στην πιο ώριμη και ποιοτική περίοδο της δουλειάς του την περιοχή μας.
Συνοδευόμενος από τον γιο του Αιτωλοακαρνάνα λαογράφου και φίλου του Δ. Λουκόπουλου Κλέαρχο ( τον μετέπειτα σημαντικό γλύπτη), θα επισκεφθεί το Αιτωλικό. Αφηγείται ο Κλ. Λουκόπουλος στον Αντ. Κωτίδη το 1976 ..."του άρεσε πολύ το τοπίο. Άρχισε λοιπόν να σχεδιάζει. Βέβαια δεν γνώριζε τον τόπο... ανέλαβα να του γνωρίσω το μέρος. Τον έπαιρνα λοιπόν και πηγαίναμε σε διάφορα σημεία της περιοχής που πίστευα πως ήταν ωραία να ζωγραφιστούν..."
Στην ευρύτερη περιοχή του νομού, θα φιλοτεχνήσει δύο σημαντικά έργα: "Τοπίο στο Θέρμο" , από τα σημαντικότερα της ελληνικής τοπιογραφίας και τη "Λύρα", ένα δυνατό συμβολιστικό έργο: ..."από τις πλουσιότερες σε δομή και τολμηρότερες σε χρωματικότητα επιφάνειες...το έργο αυτό είναι η επιτομή της αντίληψής του για την φύση", σημ. ο καθηγητής Αντ. Κωτίδης.
Ένα άλλο έργο, ο"Βαρκάρης" όπου αποδίδει καταπληκτικά το τοπίο της Νήδοβας με φόντο τον ορεινό όγκο του Αρακύνθου, και που απηχούνται επιδράσεις από τον Βαν Γογκ, θεωρείται ένα πό τα σημαντικότερα μετα-ιμπρεσιονιστικά του έργα.
Ιδιαίτερος θεωρείται επίσης και ο πίνακας με τίτλο "Αιτωλικό" (Δημ. Πινακοθήκη Ιωαννίνων), καθώς και δεκάδες σχέδια και μελέτες που δημιούργησε στο εικαστικό ταξίδι στην περιοχή της Αιτωλίας.
Το έργο στην φωτογραφία απεικονίζει σύμφωνα με τον τίτλο του ένα τοπίο κοντά η στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μας. Που ακριβώς είναι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη και είναι πιθανό το εντυπωσιακό καμπαναριό να έχει γκρεμισθεί από κάποιον σεισμό και να μη σώζεται πλέον.
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι στη Έκθεση του Ζαππείου το Μάιο του 1916, συνεκθέτης του μαζί με άλλους μεγάλους Έλληνες ζωγράφους ήταν και ο Αιτωλικιώτης Δήμος Μπραέσσας.
Βιβλιογρ. "Κωνσταντίνος Μαλέας (1879-1928), Αντώνης Κωτίδης, εκδ. Αδάμ, Αθήνα 2002.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου