14 Ιουν 2008

Tα λιθανάγλυφα του Άη-Γιώργη.





Δύο εξαιρετικές ανάγλυφες απεικονίσεις πάνω σε πέτρα, των αγ. Γεωργίου και Δημητρίου, βρίσκονται εντοιχισμένες πάνω από τη νότια είσοδο του ναού, κάτω ακριβώς από τη βάση του πεσμένου από παλαιότερους σεισμούς καμπαναριού (με τη μπαρόκ βενετσιάνικη αρχιτεκτονική). Ο άγ.Γεώργιος-η εκκλησία των καθολικών παλαιότερα, χρονολογείται τον 15 αι. και είναι η παλαιότερη σωζόμενη εκκλησία της πόλης.
Η φθορά που έχουν υποστεί τα λιθανάγλυφα και ο διακοσμητικός κιονίσκος (φωτό), είναι εμφανής και αναπόφευκτη όσο συνεχίζουν να εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες. Από την άλλη, η σκέψη να τοποθετηθούν στη θέση τους ακριβή αντίγραφα ώστε τα αυθεντικά να συντηρηθούν και να προστατευτούν σε κλειστό χώρο, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη αφού κατάλληρος τέτοιος χώρος δεν υπάρχει. Θυμίζουμε μια παλαιότερη πρόταση του Αποστόλη Μπλίκα, και πρόσφατα του γιατρού Λ. Λεονάρδου, για την συγκέντρωση όλων των φορητών εικόνων και άλλων αντικειμένων που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα στις εκκλησίες και σε σπίτια, σε ένα κατάλληλο κτίριο προς διάσωση και έκθεσή τους. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, δικές μας αριστουργηματικές εικόνες να εκτίθενται σε άλλες πόλεις και να αποσπούν το θαυμασμό ειδικών και μη, κι εμείς εδώ να τις αφήνουμε "ξεχασμένες" και αφημένες στην τύχη τους, τους γυναικωνίτες και στις αποθήκες των ναών...


1 σχόλιο:

ergo gallery 1998 είπε...

Πέρυ, γειά σου. Έλαβα το mail σου, αλλά δεν είχα χρόνο για τη δημοσιευσή του, Θα κάνω μια ανάρτηση με αυτό και την εικόνα που έστειλες.

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...