18 Ιουν 2009

EΝ ΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ, εγκαίνια στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.







Εγκαινιάστηκε χθές από τον Δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, η έκθεση "ΕΝ ΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ- Η πορεία της Ελληνικής Χαρακτικής από το 1860 έως σήμερα", ένα κορυφαίο εικαστικό γεγονός και πρωτόγνωρο εγχείρημα στον χώρο της Χαρακτικής.
Η πρώτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στους πρωτοπόρους και δασκάλους της Χαρακτικής και στους ζωγράφους που ασχολήθηκαν περιστασιακά μ' αυτή: Kογεβίνας, Βεντούρας, Θεοδωρόπουλος, Γαλάνης, Παπαδημητρίου, Γραμματοπουλος, Τάσσος, Κατράκη, Τσαρούχης, Τέτσης, Κεφαλληνός, Φασιανός, Δαγκλής, Μαστιχιάδης κ.α.
Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζονται έργα που οπτικοποιήθηκαν έτσι ώστε να γίνονται αντιληπτά από άτομα με προβλήματα όρασης (στη φωτό οπτικοποιημένο έργο του Γρ. Κότσαρη). Το πρόγραμμα "Αγγίζοντας την Τέχνη" υλοποιήθηκε από το Κρατικό Μουσείο Συγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και έχει ήδη παρουσιαστεί στον χώρο του και στην Τριεννάλε της Μεσογείου στη Ρόδο.
Τέλος, στον καταπληκτικό χώρο του αιθρίου, παρουσιάζονται έργα των σύγχρονων Ελλήνων Χαρακτών (ανάμεσά τους ο Γρηγ. και ο Μιχ. Κότσαρης). Σημειώνει ο επιμελητής του Καταλόγου, Καθηγητης του ΑΠΘ, Μανόλης Μαυρομμάτης: "ο πλούτος των συνδυασμών και της πρωτοβουλίας αυτής της μεγάλης οικογένειας στην Ελλάδα, συνιστά τον κύριο κορμό ενός εκτεταμένου και ερευνητικού εικαστικού υλικού το οποίο επικαλείται στην εποχή μας, τη συστηματική του ιστορική ανάλυση και την ανάδειξη."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σχετικές αναρτήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...